OTP Bank România a făcut profit de 4,7 milioane de euro anul trecut, dublu față de 2014

OTP Bank România a făcut profit de 4,7 milioane de euro anul trecut, dublu față de 2014
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 4 mar 2016

Subsidiara din România a grupului ungar OTP a făcut profit de aproape 1,5 miliarde de forinți (4,7 milioane de euro) în 2015, dublu față de 2014. Rezultatul operațional aproape că s-a înjumătățit, însă, ca urmare a creșterii costurilor cu integrarea Millennium Bank.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Veniturile băncii au crescut cu 18% în termeni anuali, la 88 de milioane de euro, în timp ce cheltuielile de operare au crescut cu 59%, la 70 de milioane de euro. Profitul operațional a scăzut de la 31,3 milioane de euro, la 19,4 milioane de euro. În ultimul trimestru, OTP a făcut o pierdere de aproape trei milioane de euro.

Banca susține că aproape toată creșterea cheltuielilor vine din restructurarea și fuziunea cu Millennium, bancă cumpărată de la portughezi în 2014, și integrată complet în OTP anul trecut.

„Bilanțul și contul de profit și pierdere a fost influențate puternic de consolidarea Băncii Millennium”, se arată în raportul destinat investitorilor.

Sergiu Manea, BCR: Pentru ca Prima Casă să intre în darea în plată trebuie modificată toată legislația și reformat Fondul de garantare CITEȘTE ȘI Sergiu Manea, BCR: Pentru ca Prima Casă să intre în darea în plată trebuie modificată toată legislația și reformat Fondul de garantare

Veniturile băncii din dobânzi au crescut cu 18%, la 73 de milioane de euro. Potrivit băncii, consolidarea Millennium a influențat favorabil rezultatul. Pe de altă parte, faptul că a redus marjele de dobândă la creditele în franci elvețieni a scăzut veniturile, dar aprecierea francului față de leu a fost un lucru pozitiv. După ce Banca Centrală a Elveției și-a schimbat politica de curs, în 15 ianuarie 2015, francul elvețian a sărit de la aproximativ 3,7 lei până la un maxim de 4,5 lei. Intervalul de variație a fost apoi de 4-4,3 lei pentru un franc.

„Dobânzile mai reduse oferite clienților cu dobânzi variabile pentru creditele ipotecare în franci elvețieni au redus veniturile nete din dobânzi cu aproape 1,9 milioane de euro în primele 12 luni. În același timp, veniturile din dobânzi pentru creditele în valută au fost afectate pozitiv de aprecierea francului elvețian față de leu”, se arată în raport.

OTP a lansat o ofertă adresată celor 10.800 de clienți cu credite ipotecare în franci pentru conversia în lei sau euro în noiembrie. 80% dintre clienți s-au arătat interesați de oferta care prevede discounturi de 5-25% din sold. Pierderea aferentă operațiunii, de 81 de milioane de euro, este înregistrată la nivelul grupului.

Costul cu riscul s-a înjumătățit, notează banca. Provizioanele înregistrate în contul de profit și pierdere au scăzut cu jumătate la 14,3 milioane de euro. Provizioanele pentru credite au scăzut cu un sfert, la 21 de milioane de euro, iar banca a întors provizioane de 6,7 milioane de euro pentru achiziția Millennium.

Rata creditelor neperformante a scăzut cu 1,1 puncte procentuale, la 16,7%, după ce OTP a vândut sau a șters din bilanțuri credite de 13 milioane de euro anul trecut. Volumul creditelor cu întârzieri de peste 90 de zile era de aproape 292 de milioane de euro, în creștere cu 19%, pentru care banca a înregistrat provizioane de 231 de milioane de euro. Rata de acoperire a creditelor cu provizioane a scăzut ușor la 79%.

Activele băncii au crescut cu 36% anul trecut, la puțin peste două miliarde de euro. Portofoliul de credite al băncii a crescut cu 27% la 1,7 miliarde de euro, mai ales ca urmare a preluării Millennium.

Volumul de credite retail a crescut cu 21% la aproape 1,3 miliarde de euro. Deși a înregistrat un avans și mai mare, la 30%, creditul corporate rămâne minoritar în bilanț, cu un volum de 448 de milioane de euro.

Depozitele băncii au crescut cu 51%, la puțin peste un miliard de euro, dar raportul credite depozite rămâne supraunitar, la 140%.

OTP reincepe să acorde credite Prima Casă și vrea să epuizeze “cât mai repede” cei 84 mil. lei alocați CITEȘTE ȘI OTP reincepe să acorde credite Prima Casă și vrea să epuizeze “cât mai repede” cei 84 mil. lei alocați

Ungurii au un capital de aproape 150 de milioane de euro în OTP România, cu o treime mai mare decât în 2014. Rentabilitatea capitalurilor, de 3,6%, e sub media sistemului bancar local, de 12,8%. Rata de adecvarea a capitalului era de 14,2% la nivel lunii decembrie, cu 0,2 puncte procentuale mai mică în termeni anuali.

Din cele 56 de unități ale Millennium, OTP a închis 14 în trimestrul trei și încă 18 în utlimul trimestru, se mai arată în raport.

Cursul utilizat este cel de la finele anului trecut, de 313 forinți/euro.

La nivelul grupului, OTP a făcut un profit de 39 de milioane de euro, cu 2% peste cel din 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
otp bank romania
rezultate otp bank