Polonia aprobă taxarea anuală cu 0,44% a activelor băncilor și asiguratorilor

Polonia aprobă taxarea anuală cu 0,44% a activelor băncilor și asiguratorilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 ian 2016

Parlamentul Poloniei a aprobat legea care prevede taxarea anuală cu 0,44% a activelor băncilor și companiilor de asigurări, care va duce la buget 4,4 miliarde de zloți (1,1 miliarde de dolari), transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Legea se va aplica băncilor interne, sucursalelor băncilor străine, diviziilor instituțiilor de creditare, caselor de economii, asiguratorilor și reasiguratorilor.

Camera Inferioară a Parlamentului Poloniei a aprobat vineri modificările făcute de Camera Superioară, stabilind că legea este valabilă pentru băncile cu active de peste patru miliarde de zloți și firmele de asigurări cu active de peste două miliarde de zloți. Spre deosebire de bănci, asiguratorii vor include și deținerile de obligațiuni guvernamentale în activele lor taxabile.

Taxarea băncilor și asiguratorilor trebuie semnată de președintele Andrzej Duda și va intra în vigoare de la 1 februarie.

BERD a investit 9,4 miliarde de euro anul trecut, cea mai mare sumă de până acum CITEȘTE ȘI BERD a investit 9,4 miliarde de euro anul trecut, cea mai mare sumă de până acum

Anul trecut, falimentul SKOK Wolomin, cea mai mare bancă cooperatistă din Polonia, și planul Guvernului de la Varșovia de a impune o nouă taxă pe active a redus capitalizarea bursieră a sectorului bancar cu 24%. Profitul combinat al băncilor a scăzut în perioada ianuarie-noiembrie 2015 cu 30%, la 10,8 miliarde de zloți (2,7 miliarde de dolari), conform datelor Băncii Centrale a Poloniei.

"Acesta nu este un semnal pozitiv și situația altor bănci cooperatiste rămâne neclară. Industria bancară suferă de pe urma ieșirilor constante de fonduri", a declarat Marcin Materna, analist la Bank Millennium în Varșovia.

În Polonia, sectorul bancar și cel de retail sunt controlate de companii străine. Băncile se află sub presiune din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor, iar investitorii sunt îngrijorați de posibilitatea adoptării unei legi privind conversia în zloți a creditelor în valută, ale cărei costuri sunt estimate la peste 5,9 miliarde de dolari. Criticii susțin că impunerea unor noi taxe în sectorul bancar și cel de retail vor avea consecințe nedorite, deoarece costurile vor fi suportate de clienți.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
taxa banci