Procuratura din Paris investighează banca BNP Paribas pentru complicitate la crime împotriva umanității în Sudan

Procuratura din Paris investighează banca BNP Paribas pentru complicitate la crime împotriva umanității în Sudan
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 sep 2020

Procuratura din Paris a deschis o investigație referitoare la complicitatra băncii BNP Paribas la crime împotriva umanității în Sudan, au anunțat joi un avocat și Federația Internațională pentru Drepturile Omului (FIDH) din Paris, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investigația a fost deschisă după ce nouă reclamanți sudanezi, care au spus că au fost victimele unor abuzuri ale drepturilor omului din partea fostului guvern al președintelui sudanez înlăturat din funcție Omar al-Bashir, au înregistrat anul trecut o plângere în justiție împotriva BNP Paribas, scrie News.ro.

Reclamanții cuză că banca franceză a fost complice la crime împotriva umanității pentru că a oferit servicii financiare guvernului sudanez.

Patria Bank vizează plasarea unor obligațiuni în valoare de cel puțin 3 milioane euro CITEȘTE ȘI Patria Bank vizează plasarea unor obligațiuni în valoare de cel puțin 3 milioane euro

Cestia argumentează că Departamentul de Justiție al Statelor Unite descrie, într-un caz referitor la încălcarea sancțiunilor americane, că BNP Paribas a fost de facto banca centrală a Sudanului în perioada 1997-2997, întrucât a oferit guvernului acestei țări acces la piețele monetare onternaționale și mijloacele de a-și plăti angajații, armata și forțele de securitate.

Conflictul din regiunea Darfur din Sudan s-a declanșat în 2003, iar forțele sudaneze au purtat o campanie violentă, care a ucis peste 300.000 de oameni.

Curtea Penală Internațională de la Haga a caracterizat campania drept crime de război, crime împotriva umanității și genocid.

Bashir a fost pus sub acuzare de Curtea Penală Internațională în 2009 și 2010, pentru crime împotriva umanității.

”Asta așteptam. Am depus această plângere acum un an împotriva băncii pentru complicitate la genocid și crime împotriva umanității ”, a declarat Clemence Bectarte, un avocat al reclamanților.

FIDH a anunțat pe Twitter că a ajutat reclamanții să depună plângerea.

BNP Paribas a arătat că banca nu are informații cu privire la proceduri și, prin urmare, nu este în măsură să comenteze.

Parchetul din Paris nu a răspuns la solicitările de comentarii.

La începutul anului 2017, anchetatorii judiciari francezi au deschis o anchetă amplă cu privire la acuzațiile de complicitate la genocidul din Ruanda din 1994. În acest caz, BNP Paribas este acuzată de organizații nonguvernamentale de complicitate la un transfer de 1,3 milioane de dolari către un traficant de arme.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnp paribas
procuratura din paris