Raport CNSM: Volumul creditelor acordate prin programul Prima Casă a căpătat o dimensiune sistemică

Raport CNSM: Volumul creditelor acordate prin programul Prima Casă a căpătat o dimensiune sistemică
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iun 2018

Volumul creditelor acordate prin programul Prima Casă a căpătat o dimensiune sistemică, atât în ceea ce privește stocul de împrumuturi, cât și în ceea ce privește fluxul de credit ipotecar, și este necesară țintirea mai bună a programului din punct de vedere social, prin revizuirea condițiilor de accesare, menținându-se totodată un grad de îndatorare sustenabil, potrivit Raportului anual al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM), citat de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În prezent, volumul creditelor acordate prin programul 'Prima casă' a căpătat o dimensiune sistemică, atât în ceea ce privește stocul de împrumuturi (31,9 miliarde lei, reprezentând 26% din total credite acordate populației, la martie 2018), cât și în ceea ce privește fluxul de credit ipotecar (acesta a totalizat 64% din cel acordat în anul 2016 și 58% din cel acordat în anul 2017)", se spune în raport.

Conform documentului, în condițiile majorării importante a prețurilor imobiliare și ale avansului susținut al creditării populației, acordarea de împrumuturi ipotecare 'Prima casă' cu un LTV (avansul solicitat la acordarea creditului n.r.) de până la 95%, considerând dimensiunea sistemică a acestui portofoliu, poate genera vulnerabilități în eventualitatea unor ajustări viitoare. Mai mult, programul a căpătat un caracter prociclic în ultimii ani, stimulând creditarea într-un segment care are acum o dinamică importantă.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
credite ipotecare
grad de indatorare
banci
supraveghere macroprudentiala
bnr