Rata creditelor neperformante a scăzut la 11% în iulie

Rata creditelor neperformante a scăzut la 11% în iulie
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 27 sep 2016

Bilanțurile băncilor arată mai bine în iulie. Rata creditelor neperformante a scăzut la 11% și este la jumătate din nivelul înregistrat în toamna anului 2014, când Banca Națională a României a schimbat metodologia de calcul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Expunerile neperformante ale băncilor, raportate la soldul creditelor, au scăzut cu 0,3 puncte procentuale în iulie față de iunie și cu 2,5 puncte de la începutul anului.

Evoluția din iulie arată că băncile au continuat să scoată din bilanțuri împrumuturile stricate, în condițiile în care numitorul formulei, stocul de credite, a scăzut cu 0,7% față de iunie.

UniCredit vrea să atragă până la 16 miliarde euro din vânzarea de acțiuni și active CITEȘTE ȘI UniCredit vrea să atragă până la 16 miliarde euro din vânzarea de acțiuni și active

Rata neperformantelor s-a înjumătățit față de septembrie 2014, când BNR a introdus o nouă metodologie de calcul, după definiția Autorității Bancare Europene.

Bilanțurile băncilor arată mai bine și din punct de vedere al restanțelor persoanelor fizice. Acestea au scăzut, în iulie, pentru prima dată în acest an. 745.000 de români aveau restanțe la bănci în iulie, cu aproape 8.800 mai puțin decât în iunie. Numărul restanțelor a scăzut cu 14.800 și este cu 6.000 peste un milion. Aceste scăderi s-au regăsit și în volumul sumelor restante, mai mic cu 635 de milioane de lei decât în iunie, la puțin peste 11 miliarde de lei.

Băncile au scos din bilanțuri, în ultimii doi ani, o parte a creditelor restante acumulate în criză. La sfârșitul anului trecut, stocul de credite cesionate era de 37,1 miliarde de lei (8,2 miliarde de euro).

Instituțiile de credit renunță, prin cesiune, în tot sau în parte, la proprietatea asupra unui credit. În cazul împrumuturilor neperformante, cumpărătorii plătesc băncile cu câteva procente din valoarea portofoliului, în funcție de vechimea creanțelor și de existența unor garanții reale.

În acest an, Eurobank, proprietarul Bancpost, a vândut un pachet de credite de consum neperformante cu o valoare nominală de aproape 600 de milioane de euro. Câștigul Eurobank, după deducerea provizioanelor, a fost de circa 6 milioane de euro, potrivit unui raport financiar publicat la Atena.

Recent, Banca Comercială Română, cea mai mare bancă locală, a vândut un portofoliu de neperformante de 370 de milioane de euro, garantat cu ipoteci. Tranzacția va fi finalizată în decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite neperformante
rata creditelor neperformante
cesiune creante