Société Générale, proprietarul BRD, începe planul de retragere din unele țări: scoate la vânzare divizia din Polonia

Société Générale, proprietarul BRD, începe planul de retragere din unele țări: scoate la vânzare divizia din Polonia
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 13 iun 2018

Grupul francez Société Générale vrea să vândă divizia din Polonia, Eurobank, în contextul în care se luptă cu o competiție acerbă pe această piață, potrivit unor surse bancare citate de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Eurobank ocupă poziția 17 pe piața bancară poloneză, cu active în valoare de 14 miliarde de zloți (aproape 4 miliarde de dolari), fiind de peste 20 de ori mai mică decât cel mai mare creditor din Polonia, PKO BP. Anul trecut, Eurobank a raportat un profit de 103 milioane zloți (28 milioane dolari).

"Eurobank este într-un proces de vânzare. Société Générale se retrage (din activități de ratail banking) de pe piața din Polonia. Strategia este să obțină o poziție în Top 3 pe fiecare piață", a afirmat cu bancher, informația fiind confirmată și de o altă sursă.

Solvabilitatea băncilor din România ar scădea puternic, în unele situații sub pragul minim, în cazul unei crize precum cea din 2008-2009, arată testele de stres ale FMI CITEȘTE ȘI Solvabilitatea băncilor din România ar scădea puternic, în unele situații sub pragul minim, în cazul unei crize precum cea din 2008-2009, arată testele de stres ale FMI

Nu este clar ce bănci s-ar putea arăta interesate să cumpere divizia poloneză a Société Générale. Există speculații potrivit cărora cumpătorul ar putea fi banca poloneză de stat PKO BP sau francezii de la Credit Agricole.

La finele lunii martie, presa bulgară raporta că Société Générale are în plan să se retragă de pe toate piețele bancare din Europa Centrală și de Est unde nu se numără printre cei mai puternici 3 jucători. Sursele afirmau, la acel moment, că un potențial cumpărător este chiar grupul ungar OTP Bank, care a dorit să cumpere și Banca Românească, însă nu a obținut avizul Băncii Naționale a României (BNR).

Pe piața bancară din România, BRD - Groupe Société Générale, controlată de grupul francez cu un pachet de 60% din acțiuni, este al treilea jucător în funcție de active, astfel că o retragere este puțin probabilă. Anul trecut, BRD Groupe Société Générale a obținut un profit net de 1,4 miliarde de lei, în creștere puternică față de 2016, pe fondul unor venituri în creștere și eliberării unor provizioane de risc.

Potrivit surselor citate de presa bulgară, un potențial cumpărător al divizei Société Générale din Bulgaria sau chiar al tuturor diviziilor scoase la vânzare ar putea fi grupul ungar OTP Bank, care dorește să își extindă poziția în regiune. Pe lângă OTP, în cursă s-ar mai afla și compania de private equity Apollo Global Management.

viewscnt
Afla mai multe despre
societe generale
francezi
otp
credit agricole
vanzare
eurobank
polonia