ULTIMA ORĂ Guvernul iese să se împrumute de pe piețele internaționale pentru a treia oară în acest an

ULTIMA ORĂ Guvernul iese să se împrumute de pe piețele internaționale pentru a treia oară în acest an
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 18 mai 2022

România ieșit astăzi să se împrumute de pe piețele internaționale prin intermediul a două emisiuni de obligațiuni în dolari, cu maturitate de 5,5 ani, respectiv 12 ani. Cel mai recent statul român s-a împrumutat de pe piețele internaționale în ianuarie, când a avut două runde de emisiuni de obligațiuni, atât în euro, cât și în dolari, relevă date analizate de Profit.ro.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Emisiunea pe 5,5 ani este cotată la T+250 de puncte de bază, iar cea pe 12 ani, la T+320 de puncte de bază.

Aranjorii emisiunii sunt Citi, Erste Group, GT Morgan, Raiffeisen Bank International, Societe Generale.   

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale

De ce este important: La finele lunii ianuarie, într-o a doua ieșire pe extern într-o lună, Guvernul a împrumutat 2,5 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe piețele externe, 1,25 miliarde euro pe 6 ani și încă 1,25 miliarde euro pe 12 ani. Ținta de împrumut pe piețele externe este de 10 miliarde de euro pentru acest an, destul de ridicată, iar autoritățile au rămas în urmă cu împrumuturile anul trecut, din cauza crizei politice, astfel că piețele se așteptau, într-o bună măsură, ca statul să fie mai activ față de programul obișnuit, care presupunea o ieșire la început de an, una în iulie și o alta pe final de an. 

De semenea important: Profit.ro a scris despre situația mai încordată a finanțelor statului, lipsa de lichiditate fiind cauzată de faptul că Guvernul, din cauza crizei politice din toamnă, nu a împrumutat anul trecut suficient pentru a-și acoperi cheltuielile care urmau..

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România, despre inflație: Este posibil să ne mai aștepte încă o jumătate de an destul de grea CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România, despre inflație: Este posibil să ne mai aștepte încă o jumătate de an destul de grea

Împrumuturile anunțate pentru anul acesta

Pentru întreg anul 2022, Guvernul are un necesar brut de finanțare de 145,4 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, suma fiind determinată de deficitul bugetar de 77 miliarde lei și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2022, în sumă de circa 68,4 miliarde lei.

De pe piețele externe, statul vrea să împrumute 14 miliarde de euro, din care 3,7 miliarde de euro prin PNRR, iar 10 miliarde de euro prin emisiuni de eurobonduri.

Împrumuturile de anul trecut

În 2021, împrumuturile Guvernului au trecut de 104 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro, semnificativ sub necesarul de împrumut preconizat, de 136,2 miliarde de lei (deficit bugetar+rostogolirea datoriei). În contextul în care deficitul bugetar s-a situat în 2021 sub ținta de 7,13% din PIB, necesarul brut de finanțare s-ar putea să fi fost mai redus. Un impact pozitiv asupra finanțelor statului îl are și prima tranșă din granturile aferente PNRR,1,85 miliarde de miliarde de euro (9,15 miliarde lei), încasată la început de decembrie.

Împrumuturile de 104 miliarde de anul trecut sunt semnificativ mai mici față de cele de 167 miliarde lei luate de Guvern în 2020, când necesarul de finanțare a fost 149 miliarde lei. În anul 2020, finanțele statului au fost puternic afectate de impactul măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus. În 2019, împrumuturile s-au situat la 90,7 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor
dolari