UniCredit a obținut un profit net de 200 de milioane de euro în România

UniCredit a obținut un profit net de 200 de milioane de euro în România
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 31 ian 2023

UniCredit Bank a încheiat anul trecut cu un profit net ajustat de 200 de milioane de euro în România, în creștere cu peste 16% față de rezultatul din 2021. La nivelul grupului italian, profitul ajustat a crescut cu aproape jumătate la 5,2 miliarde de euro, în timp ce cel neajustat s-a mărit de peste trei ori la 6,5 miliarde de euro, mai ales pe fondul unui rezultat record în trimestrul al patrulea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UniCredit raportează pentru România o creștere a veniturilor nete din dobânzi cu aproape o cincime la 348 de milioane de euro și a celor din comisioane cu o zecime la 87 de milioane de euro, în timp ce veniturile din tranzacționare s-au mărit cu aproape 13% la 82 de milioane de euro, potrivit rezultatelor publicate de grupul italian la Milano.

În ansamblu, veniturile au crescut cu peste 17% la 520 de milioane de euro, cea mai mare parte, de 158 de milioane de euro, fiind realizată în trimestrul al patrulea.

Costurile cu angajații au crescut cu 12% la 106 milioane de euro, în timp ce celelalte cheltuieli administrative s-au majorat cu aproape 13% la 59 de milioane de euro. Cheltuielile cu amortizarea și deprecierea au rămas relativ constante la 31 de milioane de euro.

ULTIMA ORĂ Guvernul a împrumutat o nouă sumă masivă din piața externă, după ce la începutul lunii a mai luat de la investitori 4 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a împrumutat o nouă sumă masivă din piața externă, după ce la începutul lunii a mai luat de la investitori 4 miliarde de dolari

În total, cheltuielile operaționale au crescut cu 10,5% la 197 de milioane de euro.

Banca a majorat și cheltuielile cu provizioanele pentru riscul de credit cu o cincime la 56 de milioane de euro, din care provizioane de 31 de milioane de euro au fost făcute în trimestrul al patrulea.
Profitul operațional net a crescut cu puțin peste 22% la 268 de milioane de euro.

UniCredit a mai făcut și alte provizioane de 16 milioane de euro, în creștere cu 27% față de 2021.

Profitul net neajustat a crescut astfel cu 22,1% de la 170 de milioane de euro la 208 milioane de euro, în timp ce cel ajustat (din care au fost scăzute impactul unor mișcări nerecurente, spre exemplu) s-a majorat cu 16,3% la 200 de milioane de euro.

Raportul cost/venit s-a îmbunătățit cu 2,3 puncte procentuale la 37,8%, fiind mai bun decât media pieței din România de 53,6% la nivelul trimestrului trei.

Volumul de credite a crescut anul trecut cu 10,9% la 7,4 miliarde de euro echivalent, o dinamică atât sub cea a pieței, cât și sub cea a inflației, care a depășit 16% în 2022. Depozitele de la clientelă s-au majorat cu 14,2% la 9,2 miliarde de euro.

Numărul de angajați a rămas relativ constant la 3.371.

Ionuț Dumitru, Raiffeisen Bank: România nu mai e o țară săracă, dar are cel mai slab rating din UE după Grecia și costuri mari de finanțare. Reducerea deficitului bugetar este obligatorie CITEȘTE ȘI Ionuț Dumitru, Raiffeisen Bank: România nu mai e o țară săracă, dar are cel mai slab rating din UE după Grecia și costuri mari de finanțare. Reducerea deficitului bugetar este obligatorie

La nivel de grup, UniCredit a încheiat cu un profit net ajustat de 5,2 miliarde de euro, în creștere cu 48% față de 2021, peste ținta programată. Profitul net neajustat s-a majorat de la 2,1 la 6,5 miliarde de euro. Profitul ajustat din T4 a fost mai mare cu 7,9% față de cel din trimestrul precedent și a ajuns la un nivel record de 1,44 miliarde de euro.

Veniturile nete au crescut anul trecut cu 13,3% la 18,4 miliarde de euro, mai ales pe fondul unei creșteri cu 18,6% a veniturilor nete din dobânzi.

Costurile au scăzut cu 2% la 9,6 miliarde de euro și raportul cost/venit s-a îmbunătățit cu 7,5 puncte procentuale la 47%.

Rata capitalului de bază s-a îmbunătățit, de asemenea, cu 78 de puncte de bază la 14,9%.

Portofoliul de credite a crescut cu 1,7% la 425,8 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit bank
rezultate unicredit
unicredit bank romania