BCE vrea să împiedice băncile din zona euro să obțină profituri de miliarde de euro din banii primiți prin schema de creditare din pandemie

BCE vrea să împiedice băncile din zona euro să obțină profituri de miliarde de euro din banii primiți prin schema de creditare din pandemie
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 4 iul 2022
Banca Centrală Europeană (BCE) analizează modalități prin care să împiedice băncile să obțină profituri excepționale din programul de creditare subvenționată pe care l-a lansat în timpul pandemiei, în contextul în care va majora ratele de dobândă la sfârșitul acestei luni, potrivit unei analize publicate de Financial Times (FT). 
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
 
BCE a acordat băncilor împrumuturi subvenționate în valoare de 2.200 de miliarde de euro în timpul crizei Covid-19, pentru a evita o criză a creditelor. Odată cu majorarea dobânzilor, acest sprijin ar putea genera profituri suplimentare în valoare de până la 24 de miliarde de euro pentru creditorii din zona euro, scrie FT, citând analiști.
 
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în mai, active de 88,03 miliarde lei, în creștere cu 7% CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în mai, active de 88,03 miliarde lei, în creștere cu 7%

Astfel, Morgan Stanley estimează că băncile ar putea obține un profit suplimentar cuprins între 4 și 24 de miliarde de euro dacă ar plasa împrumuturile ieftine de la BCE în depozite la banca centrală până la sfârșitul schemei, în decembrie 2024. Suma obținută depinde de cât de repede vor crește ratele de dobândă în lunile următoare.

Consiliul guvernatorilor BCE intenționează să discute cum să limiteze marja suplimentară pe care băncile ar putea să o obțină plasând fondurile înapoi sub formă de depozite la banca centrală.
 
BCE plănuiește prima majorare a dobânzilor din 2011 încoace și a anunțat încă din iunie detalii despre creșterile planificate pentru iulie și septembrie.
 
Obținerea unor profituri pe spatele contribuabililor, în timp ce  costurile de împrumut pentru gospodării și companii cresc ar fi "inacceptabilă din punct de vedere politic" pentru BCE, potrivit FT. 
 
BCE a oferit pentru prima dată băncilor împrumuturi pe mai mulți ani la o rată a dobânzii sub rata principală la depozite.
 
În iunie 2020, BCE anunța că 742 de bănci au solicitat împrumuturi de 1,31 miliarde de euro în cadrul schemei sale de refinanțare, urmând să primească bani pe o perioadă de trei ani la rate de dobândă de până la minus 1%, cu condiția să îndeplinească anumite praguri de creditare.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanzi
profit
pandemie
creditare bce
ft