BNR a menținut dobânda de politică monetară la 1,75% și rezervele minime obligatorii

BNR a menținut dobânda de politică monetară la 1,75% și rezervele minime obligatorii
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iul 2017

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a menținut, luni, rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an și nu a modificat nivelurile rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și valută, aflate în prezent la nivelul de 8%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În comunicatul emis după ședința de politică monetară, BNR a reiterat "gestionarea adecvată" a lichidității din sistemul bancar, scrie News.ro.

Analiștii se așteptau ca banca centrală să mențină rata dobânzii și rezervele minime, după ce, la ședința anterioară din 5 mai, consiliul de administrație al BNR a luat prima decizie importantă de politică monetară din 2017, reducând rata RMO pentru pasivele în valută de la 10% la 8%, ceea ce a însemnat eliberarea către bănci a circa 500 de milioane de euro.

Renault instalează la Uzina Mecanică din Mioveni un executiv român, fost director la Johnson Controls. Executivul francez pleacă după 4 ani CITEȘTE ȘI Renault instalează la Uzina Mecanică din Mioveni un executiv român, fost director la Johnson Controls. Executivul francez pleacă după 4 ani

Până în 5 mai, ultima tăiere pe care a operat-o BNR a avut loc în 30 septembrie 2016, când a redus RMO - reprezentând sumele pe care băncile sunt obligate să le depună la BNR în fiecare lună ca procent din resursele atrase - la pasivele în valută de la 12% la 10%.

Dobânda de politică monetară a fost diminuată ultima dată în luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%, nivel minim istoric. Tot atunci au fost reduse și ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Banca centrală împrumută băncile care au nevoie de lichidități la dobânda-cheie de 1,75% pe an, prin licitații repo, iar coridorul simetric la care se situează dobânzile facilităților permanente este de +/-1,5%.

Astfel, băncile cu exces de lichidități primesc pentru depozitele ținute la BNR o dobândă de 0,25% pe an, iar pentru finanțarea prin intermediul facilității de credit (credit Lombard), băncile plătesc Băncii Naționale o dobândă de 3,25% pe an.

Comunicatul detaliat va fi prezentat în cadrul unui briefing de presă susținut de guvernatorul Mugur Isărescu la ora 15:00.

La ședința Consiliului de Administrație al BNR au participat, pentru prima dată în 2017, nouă membri, după preluarea postului vacant de viceguvernator de către liberalul Eugen Nicolăescu.

Cei nouă membri actuali ai Consiliului de Administrație al băncii centrale, care ia cele mai importante decizii în materie de politică monetară, sunt guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorul Liviu Voinea, viceguvernatorul Eugen Nicolăescu, Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy și Virgiliu Stoenescu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
rezerve minime obligatorii
politica monetara