Bursa de la Istanbul și lira cresc puternic după ce Turcia a anunțat înființarea unui fond de investiții de peste 10 mld. dolari

Bursa de la Istanbul și lira cresc puternic după ce Turcia a anunțat înființarea unui fond de investiții de peste 10 mld. dolari
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 25 iul 2016

Piața de capital din Turcia și lira avansează puternic luni, în timp ce costul de finanțare al țării scade, după ce premierul Binali Yildirim a anunțat că guvernul intenționează să inființeze un fond de investiții în valoare de "zeci de miliarde de dolari" pentru a sprijini economia locală, afectată de lovitura de stat eșuată de acum 10 zile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Acesta este anunțul nostru pentru investitori: viața a revenit la normal în Turcia“, a spus dumică Yildirim într-un interviu pentru Bloomberg.

Premierul turc nu a dat prea multe detalii despre fondul care ar urma să fie înființat, însă a precizat că acesta va avea o valoare de "zeci de miliarde de dolari" și va fi utilizat pentru finanțarea marilor proiecte de investiții. Potrivit lui Yildirim, noul fond nu va duce la creșterea deficitului bugetar al țării.

În jurul prânzului astăzi, principalul indice al bursei de la Istanbul era în creștere cu 2,8%, înregistrând cea mai mare apreciere dintre piețele de capital la nivel mondial. 99 dintre cele 100 de companii incluse în indice avansau, performanță care nu a mai fost consemnată începând cu decembrie 2013.

Criza Turciei, așa cum nu vrea să o explice nimeni CITEȘTE ȘI Criza Turciei, așa cum nu vrea să o explice nimeni

Acțiunile băncii Turkiye Garanti Bankasi au urcat cu 3%, contribuind la un avans similar al indicelului din sectorul bancar.

Lira turcească, care săptămâna trecută s-a depreciat cu aproape 7% și a atins cel mai redus nivel față de dolarul american, a crescut cu până la 1,3%, cea mai bună performanță dintre cele 24 de monede din statele emergente monitorizate de Bloomberg. Moneda națională a Turciei a recuperat 2,3% față de dolar în ultimele trei sesiuni.

Totodată, randamentul obligațiunilor pe 10 ani emise de guvernul de la Ankara a scăzut cu 15 puncte de bază, până la 9,89%, cel mai redus nivel din ultimele aproape șapte zile, în timp ce costul asigurării contra riscului de default (CDS) a coborât la 271 puncte de bază, după ce săptămâna trecută a urcat la cel mai ridicat prag din ultimele cinci luni. Cotațiile CDS au depășit 283 puncte de bază imediat după puciul eșuat din 15 iulie, comparativ cu 223 puncte de bază anterior loviturii de stat militare.   

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa istanbul
lira turceasca
binali yildirim
investitii
cost finantare