CEC Bank: Profit net de 208,4 milioane de lei în primul semestru, avans de 13%. Activele cresc cu 7,7%

CEC Bank: Profit net de 208,4 milioane de lei în primul semestru, avans de 13%. Activele cresc cu 7,7%

Bogdan Neacșu, director general CEC Bank

Oana Osman
Oana Osman
scris 26 iul 2021

CEC Bank a raportat un profit net preliminar de 208,4 milioane de lei în primele șase luni, în creștere cu 13% față de perioada similară a anului trecut și peste nivelul prevăzut în buget. Activele băncii au crescut cu 7,7% de la începutul anului, până la 44,4 miliarde de lei, nivel record pentru instituția financiară deținută de stat, prin Ministerul Finanțelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În primul semestru, CEC Bank a acordat finanțări noi de 5,25 miliarde de lei. Portofoliul de credite din bilanț a urcat astfel la 24,4 miliarde de lei, cea mai mare creștere fiind înregistrată la creditele pentru locuințe (plus 17,5%). Creditele de consum au înregistrat o creștere de 2%.

Pe segmentul companiilor, portofoliul de credite la valoare brută în sold a crescut cu 5,3%. Circa jumătate (53,8%) din creșterea portofoliului în sold provine din creditele acordate în cadrul programelor guvernamentale, inclusiv IMM Invest.

Sursele atrase de la clienți au însumat la sfârșitul primului semestru 36,74 miliarde de lei, în creștere cu 2,2 miliarde de lei, depozitele de la populație având o pondere de peste 70%.

Orizontul de aderare a României la zona euro este anul 2030, anticipează analiștii CFA România. PLUS la cât va ajunge cursul valutar CITEȘTE ȘI Orizontul de aderare a României la zona euro este anul 2030, anticipează analiștii CFA România. PLUS la cât va ajunge cursul valutar

”În primul semestru din 2021, CEC Bank a continuat să crească și să-și eficientizeze activitatea. Am făcut pași importanți în implementarea modelului de afaceri hibrid, care permite accesarea produselor și serviciilor băncii atât din sucursale, cât și 100% online. Astfel, am adus în magazinul online CEC_IN principalele produse și servicii destinate persoanelor fizice: conturi curente, credite de nevoi personale și overdraft și vom lansa în curând și primele produse online pentru companii”, a declarat Bogdan Neacșu, director general al CEC Bank. Neacși amintește că banca are în derulare o serie de proiecte IT, atât în zona software, cât și în cea de infrastructură, cu o valoare cumulată de circa 100 de milioane de lei, care ar urma să crească eficiența operațională: digitalizarea fluxurilor interne și în relația cu clienții, implementarea unui sistem electronic de gestiune a documentelor, modernizarea infrastructurii IT, modernizarea întregii flote de bancomate și multifuncționale de plată.

Veniturile nete din comisioane ale băncii au urcat cu 13,2% în primul semestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Numărul de operațiuni prin canalele digitale (Internet și Mobile Banking) a crescut cu peste 50% în ultimul an.

Într-un context cu dobânzi reduse pe piață (media ROBOR 3M a scăzut la 1,60% în primele șase luni din 2021, față de 2,72% în perioada similară din 2020), și în condițiile unei creșteri cu 5,9% a portofoliului de credite acordate clientelei nebancare și cu 6,2% a resurselor atrase, veniturile nete din dobânzi au fost de la 547,1 milioane de lei, aproape de nivelul de 554,6 milioane de lei din primul semestru al anului trecut.

Rata creditelor neperformante a scăzut la 5,38% față de 5,52% la sfârșitul lui 2020. Banca a a înregistrat cheltuieli nete cu ajustări pentru pierderi așteptate aferente creditelor în valoare de circa 190 de milioane de lei.
În martie a expirat termenul pentru depunerea cererilor de amânare a ratelor în baza moratoriilor publice. La nivelul băncii, din totalul portofoliului de credite pentru care s-au aplicat amânări la plată, circa 95% au reluat rambursarea și nu înregistrează restanțe mai mari de 30 de zile.
La sfârșitul semestrului 1 din 2021, rata fondurilor proprii totale se situa la un nivel de circa 24,90%, semnificativ peste nivelul cerinței globale de capital (OCR) aplicabilă băncii. Rata de rentabilitate a capitalurilor a fost de 9,07%, în creștere față de sfârșitul anului trecut (8,00%).
Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale și cu active de peste 44,4 miliarde lei, la sfârșitul lui iunie 2021.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
cec bank
rezultate
bogdan neacșu