Comisia Camerei Lorzilor respinge CBDC din Marea Britanie, model testat cu succes în Elveția

Comisia Camerei Lorzilor respinge CBDC din Marea Britanie, model testat cu succes în Elveția
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 ian 2022

O comisie de deputați din camera superioară a Parlamentului Regatului Unit, Camera Lorzilor, a respins ideea unui CBDC britanic. Comisia pentru afaceri economice a analizat monedele digitale ale bancilor centrale (CBDC) și a constatat că, deși există unele avantaje, ar crea probleme semnificative de stabilitate financiară. De asemenea, comisia a declarat că este preocupată de confidențialitatea utilizatorilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Președintele comisiei, Lordul Forsyth de Drumlean, a declarat: "Am luat declarații de la diverși martori și niciunul dintre ei nu a fost în măsură să ne ofere un motiv convingător pentru care Marea Britanie ar avea nevoie de o monedă digitală a băncii centrale. Conceptul pare să prezinte multe riscuri pentru foarte puține recompense. Am ajuns la concluzia că ideea este o soluție în căutarea unei probleme."

Raportul vine însă într-un moment în care alte țări încearcă deja CBDC-uri, unele dintre ele dovedindu-se a fi un succes.

Tranzacție: Medicover a achiziționat pachetul majoritar de acțiuni la Mediplus CITEȘTE ȘI Tranzacție: Medicover a achiziționat pachetul majoritar de acțiuni la Mediplus

Banca Națională a Elveției a anunțat că a efectuat un test de succes, în cadrul căruia a decontat tranzacții cu cinci bănci comerciale folosind un CBDC.

Testul a inclus nume importante de bănci de investiții, printre care Credit Suisse, Citigroup, Goldman Sachs, Hypothekarbank Lenzburg și UBS. Testul a demonstrat executarea de plăți instantanee între 100 000 și 5 milioane de franci elvețieni.

Elveția este una dintre cele mai avansate națiuni în ceea ce privește CBDC, "Proiectul Helvetia", așa cum este cunoscut, fiind pe cale să deschidă calea către o monedă digitală complet funcțională pentru națiunea alpină.

Benoit Coeuré, șeful Centrului de inovare al Băncii Reglementelor Internaționale (BRI), care a participat la acest proces, a declarat: "Am demonstrat că inovația poate fi valorificată pentru a păstra cele mai bune elemente ale sistemului financiar actual, inclusiv decontarea în banii băncii centrale, și, în același timp, pentru a debloca potențiale noi beneficii."

viewscnt
Afla mai multe despre
cbdc
marea britanie