Comisia Europeană și BCE nu se înțeleg în privința planului de recapitalizare a băncii italiene Monte dei Paschi

Comisia Europeană și BCE nu se înțeleg în privința planului de recapitalizare a băncii italiene Monte dei Paschi
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 feb 2017

Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană (BCE) nu se înțeleg în privința planului de recapitalizare a băncii italiene Monte dei Paschi di Siena, punând sub semnul întrebării salvarea de către guvernul Italiei a celei mai vechi bănci din lume, relatează Financial Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Propunerea guvernului de la Roma de recapitalizare a Monte dei Paschi este în așteptare încă din decembrie, pentru că BCE, care supraveghează banca, și Comisia Europeană, care reglementează ajutoarele de stat, au opinii diferite legate de responsabilitățile și meritele programului de salvare a băncii cu banii contribuabililor, scrie News.ro

Blocajul ultimelor două luni lasă nerezolvate întrebări fundamentale legate de propunerile de salvare, inclusiv nivelul permis al ajutorului din partea statului, pierderile pe care le vor suporta creditorii și restructurarea necesară pentru ca banca să devină viabilă.

Oficiali ai zonei euro și bancheri au avertizat că ar putea dura câteva luni pentru a rezolva cazul care a lezat încrederea în sectorul financiar italian.

Mecanismul Unic de Supraveghere, parte a BCE, consideră că așteaptă ca Bruxelles-ul să aprobe planul de restructurare a Monte dei Paschi și ajutorul de stat.

Autoritățile de la Bruxelles consideră în schimb că așteaptă ca autoritatea de supraveghere să convină planul de majorare a capitalului împreună cu banca, înainte de a putea finaliza termenii restructurării.

BCR: În 2020 am putea să deschidem telefonul și să alegem banca la care vrem să ne facem cont CITEȘTE ȘI BCR: În 2020 am putea să deschidem telefonul și să alegem banca la care vrem să ne facem cont

O persoană implicată în proces a spus că situația este ”suprarealistă”.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat joi că instituția discută cu guvernul italian și BCE finalizarea planului pentru Monte dei Paschi.

Întrebat dacă există neînțelegeri între instituții, el a spus că se analizează compatibilitatea planurilor guvernului italian cu reglementările UE.

Monte dei Paschi a solicitat ajutor de stat după ce nu a reuțit să atragă de pe piață 5 miliarde de euro pentru majorarea capitalului.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
banca centrala europeana
monte dei paschi