Datoria externă a României s-a redus ușor în februarie, cu 80 milioane euro, ajungând la 89,63 miliarde euro

Datoria externă a României s-a redus ușor în februarie, cu 80 milioane euro, ajungând la 89,63 miliarde euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 apr 2016

Datoria externă a României, care include atât împrumuturile statului din străinătate, cât și datoriile entităților private, s-a redus în februarie cu 80 milioane euro, ajungând la 89,63 miliarde euro, după ce în ianuarie a scăzut cu 1,2 miliarde euro, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

BNR a revizuit valoarea datoriei externe totale a României pentru finele anului trecut, de la 90,9 miliarde euro la 90,03 miliarde euro, scrie News.ro

Din totalul datoriilor înregistrate de România față de entități din străinătate la 29 februarie 2016, datoriile pe termen lung reprezentau circa 70,72 miliarde euro, iar datoriile pe termen scurt - 18,9 miliarde euro.

Din datoria pe termen lung, 31,87 miliarde reprezenta datorie publică, 37,59 miliarde euro - datorie negarantată public, în special a băncilor și firmelor către finanțatori din străinătate, iar 1,25 miliarde euro reprezintă alocările de drepturi speciale de tragere (DST) de către Fondul Monetar Internațional (FMI), considerată datorie a BNR față de FMI.

BCE analizează costurile retragerii bancnotelor de 500 de euro, dar nu a luat o decizie CITEȘTE ȘI BCE analizează costurile retragerii bancnotelor de 500 de euro, dar nu a luat o decizie

Astfel, datoria totală externă a ajuns la un nou nivel minim, după ce în ianuarie s-a comprimat cu 1,2 miliarde euro, la 89,7 miliarde de euro.

Un nivel atât de scăzut al datoriei externe a României nu s-a mai înregistrat din octombrie 2010, când nivelul a fost de 89,4 miliarde euro. De atunci, datoria a crescut puternic până în martie 2013, când s-a înregistrat nivelul maxim istoric al datoriei externe a României, de 101,1 miliarde de euro.

Ulterior, datoria externă a României a reintrat pe o pantă descendentă și a scăzut cu circa 11 miliarde de euro în ultimii trei ani, potrivit datelor publicate de BNR.

viewscnt
Afla mai multe despre
datorie externa
bnr