Depozitele populației la bănci au crescut cu peste 2 miliarde lei în aprilie

Depozitele populației la bănci au crescut cu peste 2 miliarde lei în aprilie
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mai 2016

Depozitele deschise de către populație la băncile din România au avansat în luna aprilie cu 1,5%, sau 2,2 miliarde lei (circa 500 milioane euro), față de luna precedentă, până la 150,4 miliarde lei (33,6 miliarde euro), arată calculele News.ro, pe baza datelor publicate joi de Banca Națională a Romnâniei (BNR), în condițiile în care statisticile au arătat că veniturile au fost majorate de primele de Paște, iar prețurile au rămas sub estimări.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, la finalul lunii aprilie, populația avea depozite în lei la bănci de 94,7 miliarde lei și depozite în valută de 55,7 miliarde lei, valoarea totală fiind de 150,44 miliarde lei. La finalul lunii martie, valoarea depozitelor populației era de 148,26 miliarde lei, scrie News.ro.

În perioada aprilie 2015 - aprilie 2016, depozitele în lei ale persoanelor fizice au avansat cu 7,8%, iar cele în valută - cu 6,6%.

În total, depozitele din bănci ale populației și firmelor au ajuns la 251,5 miliarde lei (echivalent cu 56,2 miliarde euro) la finalul lunii aprilie, în creștere cu 1,3% față de martie și cu 10,1% comparativ cu aceeași perioadă din 2015.

În urma acestor evoluții, populația și firmele și-au consolidat poziția de creditor net față de sistemul bancar, în condițiile în care valoarea depozitelor din bănci este cu 16% mai mare față de valoarea totală a creditelor luate la 30 aprilie, de  216,4 miliarde lei (48,3 miliarde euro).

Bancpost a solicitat instanței ridicarea excepției de neconstituționalitate pe Legea dării în plată CITEȘTE ȘI Bancpost a solicitat instanței ridicarea excepției de neconstituționalitate pe Legea dării în plată

Ultimele date statistice arată o creștere accelerată a salariilor în ultimele luni. Câștigul salarial mediu net la nivel național a crescut cu 12,1% în ultimul an, până la 2.051 de lei (echivalent cu 459 euro) în luna martie 2016.

În aprilie, veniturile populației au fost majorate de primele care se acordă de obicei înainte de Paște.

În plus, rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a scăzut în aprilie peste estimările analiștilor și a ajuns la -3,3%, nou nivel minim istoric, de la -3% în martie.

Evoluția a fost determinată în special de ieftinirea alimentelor în luna de dinainte de Paște.

viewscnt
Afla mai multe despre
depozite in lei
depozite populatie