Deprecierea rublei permite Rusiei să câștige din exportul mașinilor pe care nu le produce

Deprecierea rublei permite Rusiei să câștige din exportul mașinilor pe care nu le produce
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iul 2016

Prăbușirea prețurilor petrolului a dat o lovitură suficientă rublei pentru face profitabilă pentru Rusia reexportarea unor mașini de lux în Germania, China și Statele Unite, numai în cazul Land Rover având loc o creștere de cinci ori a vânzărilor, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vehiculele care nu sunt fabricate în Rusia au devenit atât de ieftine în ruble încât revânzarea acestora, uneori chiar în țara unde au fost fabricate, a devenit o sursă de profit pentru ruși, scrie News.ro.

În timp ce companii precum Volkswagen și Hyundai Motor, care au linii de asamblare în Rusia, și-au mărit exporturile în primele patru luni ale anului, vânzările de vehicule ale Rusiei în străinătate au inclus și modele Mercedes-Benz  (Daimler) și Lexus (Toyota), care nu sunt fabricate în această țară, potrivit firmei de cercetare a pieței Avtostat.

Principalele destinații ale exporturilor auto ale Rusiei în perioada ianuarie-mai au fost Germania, China și SUA, potrivit datelor din vamă.

”Datorită deprecierii rublei, prețurile mașinilor vândute în Rusia au devenit mai ieftine decât pe piețele externe. Diferența de prețuri între Rusia și străinătate a făcut ca reexportarea mașinilor din Rusia să devină foarte profitabilă”, a declarat Andrei Tomișev, director în domeniul auto la Ernst&Young în Moscova.

Rubla s-a depreciat la jumătate față de nivelul de acum trei ani și a contribuit la atenuarea șocului petrolului ieftin prin protejarea bugetului și a unor industrii, de la agricultură la sectorul chimic.

Elefant.ro încheie o rundă de investiții de 5,5 mil. euro și atrage în acționariat fondul de investiții Axxess Capital CITEȘTE ȘI Elefant.ro încheie o rundă de investiții de 5,5 mil. euro și atrage în acționariat fondul de investiții Axxess Capital

Flexibilitatea rublei nu a ajutat însă și la relansarea industriei prelucrătoare sau la oprirea celui mai amplu declin al cererii interne sub președinția lui Vladimir Putin.

În primul trimestru economia Rusiei nu a dat semne de ieșire din recesiune, care este pe cale să fie cea mai lungă din ultimele două decenii.

Evoluția rublei a devenit un motiv de dezacord între banca centrală a Rusiei și unii oficiali guvernamentali.

Un consilier economic al lui Putin, Andrei Belusov, a declarat săptămâna trecută că o rublă puternică, în raport cu petrolul, pune în pericol bugetul și competitivitatea companiilor locale.

Banca Rusiei a răspuns că nu va influența cursul de schimb și că va respecta fluctuația liberă a monedei, adoptată la sfârșitul lui 2014.

Discuțiile despre rublă s-au intensificat după ce moneda s-a depreciat cu numai 1% în această lună, chiar dacă prețul petrolului Brent a scăzut cu 7%.

Rubla s-a apreciat cu aproape 14% față de dolar în acest an, după o depreciere de 20% în 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla
masini
rusia