Dolarul a urcat față de euro la cel mai ridicat nivel de la începutul lunii ianuarie

Dolarul a urcat față de euro la cel mai ridicat nivel de la începutul lunii ianuarie
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 14 nov 2016

Dolarul a crescut luni la cel mai ridicat nivel față de dolar de la începutul anului, în timp ce randamentele titlurilor de stat americane sunt în creștere, moneda americană fiind susținută de alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA și de planurile lui de a crește cheltuielile guvernamentale, ceea ce ar urma să se reflecte într-un deficit bugetar mai mare și accelerarea inflației.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cursul euro/dolar a atins, pe parcursul ședinței de luni, un minimum de 1,0728 dolari pentru un euro, cel mai redus nivel consemnat din 6 ianuarie. Dollar Index Spot (DXY), un indice care surprinde evoluția dolarului față de un coș de valute relevante, a atins cel mai ridicat nivel de la finele anului trecut.

„Dolarul american este ca un tren care trece peste orice îi iese în cale. Lumea contină să fie obsedată de victoria lui Donald Trump. Traderii se grăbesc să mizeze pe creșterea cheltuielilor guvernamentale, așteptările inflaționiste sunt în creștere și, în consecință, dobânzile mai mari pe piața americană”, spune Nawaz Ali, care se ocupă de strategie valutară la Western Union Business, citat de MarketWatch.

Euro se apropie de 4,52 lei, dolarul atinge un nivel maxim al ultimelor 10 luni în raport cu leul CITEȘTE ȘI Euro se apropie de 4,52 lei, dolarul atinge un nivel maxim al ultimelor 10 luni în raport cu leul

Investitorii așteaptă acum noi indicii legate de intenția Rezervei Federale (Fed) a SUA de a majora dobânda cheie la întâlnirea din 14 decembrie. Investitorii văd o probabilitate foarte ridicată, de circa 80%, ca Fed să acționeze în direcția înăspririi politicii monetare la ședința de luna viitoare.

Vicepreședintele instituției, Stanley Fischer, a declarat, vineri, că perspectivele de creștere pentru economia SUA sunt suficient de solide pentru ca Fed să crească treptat dobânzile. Fischer a spus că Fed este ”rezonabil de aproape” să își îndeplinească obșiectivele referitoare la piața muncii și inflație.

Fed a menținut, luna aceasta, dobânda de referință, la 0,25-0,5%, la ultima ședință înainte de alegerile pentru Casa Albă, dar a sugerat că va opta pentru o majorare la întâlnirea din decembrie. Dobânda de referință din SUA a fost majorată, cel mai recent, în decembrie 2015, prima decizie monetară în acest sens din ultimii aproape 10 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
dolar
euro
curs
trump
fed
dobanda
politica monetara
dobanzi
alegeri
sua