Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 2002

Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 2002
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iul 2022

Euro și-a continuat miercuri deprecierea în raport cu dolarul, atingând un nou minim al ultimelor două decenii, din cauza îngrijorărilor legate de economia Bătrânului Continent, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 11:15 GMT, euro era în scădere cu 0,77%, la 1,0188 dolari, după ce a coborât până la 1,0187 dolari, cel mai scăzut nivel din decembrie 2002.

VIDEO Fondatoarea OneCoin, poreclită “regina cripto”, adăugată de FBI pe lista celor mai căutate persoane din lume. Anterior, mediatizare în România CITEȘTE ȘI VIDEO Fondatoarea OneCoin, poreclită “regina cripto”, adăugată de FBI pe lista celor mai căutate persoane din lume. Anterior, mediatizare în România

Euro a început să scadă de marți „sub efectul combinat al temerilor legate de recesiunea din Europa și al turbulențelor financiare alimentate de o nouă creștere a prețurilor la energie în regiune (în special a prețurilor la gaze și electricitate)”, a declarat Guillaume Dejean, analist la Western Union, arată G4Media.ro.

Sfârșitul grevei din Norvegia pentru a reporni producția în trei câmpuri de petrol și gaze nu a fost suficient pentru a liniști investitorii, care rămân concentrați asupra situației din Ucraina și Rusia.

„Dacă Rusia nu-și reia exporturile, este posibil ca UE să rămână fără gaze până la sfârșitul iernii”, a avertizat analistul Holger Schmieding de la Berenberg, iar situația s-ar putea înrăutăți pe măsură ce oferta rusă scade.

Cemacon Zalău, controlat de fondatorii Dedeman, atrage fonduri norvegiene pentru un parc fotovoltaic CITEȘTE ȘI Cemacon Zalău, controlat de fondatorii Dedeman, atrage fonduri norvegiene pentru un parc fotovoltaic

„Creșterea bruscă a prețurilor la gaze și incertitudinea de pe piața energiei sunt principalele motive pentru care ne așteptăm la o recesiune în zona euro din toamna anului 2022 până la jumătatea anului 2023, nu doar la stagflație”, spune el.

Spectrul unei creșteri stagnante și al unei inflații ridicate (stagflație) era cel mai rău scenariu cu doar câteva luni în urmă și rămâne principala preocupare în SUA.

„Imposibilitatea de a cumpăra” euro

Rezerva Federală a SUA ar putea stimula economia prin relaxarea politicii monetare, în timp ce europenii se luptă să compenseze lipsa de gaz, a declarat Ulrich Leuchtmann, analist la Commerzbank.

„Este logic că dolarul american este marele câștigător în această situație”, a conchis el.

Record - Cea mai mare valoare trimestrială a primelor brute subscrise în istoria pieței de asigurări din România CITEȘTE ȘI Record - Cea mai mare valoare trimestrială a primelor brute subscrise în istoria pieței de asigurări din România

În plus, „credibilitatea Băncii Centrale Europene (BCE) a fost erodată” de „reacția sa exagerată” la creșterea diferenței dintre ratele de împrumut ale țărilor membre ale zonei euro, potrivit lui Kit Juckes, analist la Société Générale, care consideră, prin urmare, că euro este „imposibil de cumpărat” în această vară.

Moneda „este atât de neatractivă încât nici măcar o criză politică majoră nu va permite euro să crească în raport cu lira”, a spus el.

Lira sterlină a crescut cu 0,44%, la 85,57 pence pentru un euro, în condițiile în care crește incertitudinea cu privire la viitorul premierului britanic Boris Johnson, după demisiile dramatice a doi dintre miniștrii săi.

„Problemele Westminsterului adaugă un strat de incertitudine la perspectivele sumbre ale economiei britanice și globale”, a comentat Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown.

Potrivit acesteia, reacția ponderată a lirei sterline (-0,34% la 1,1906 dolari, apropiindu-se de minimul din 2020 atins cu o zi înainte la 1,1899 dolari) se datorează faptului că „un guvern fără Boris Johnson în fruntea sa nu este văzut ca un mare pericol pentru economia britanică”.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
dolar