Executivul autorizează Poșta Română să tranzacționeze titluri de stat către populație

Executivul autorizează Poșta Română să tranzacționeze titluri de stat către populație
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 24 mai 2018

Guvernul a autorizat, joi, prin ordoanță de urgență, Poșta Română să tranzacționeze titluri de stat către populație, condițiile de vânzare și plată a obligațiilor la scadență pentru aceste titluri urmând să fie similare cu cele în vigoare pentru unitățile Trezoreriei. Plafonul indicativ de împrumut pentru acest an este de aproximativ 4 miliarde de lei.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Ulterior acestui act, Guvernul va aproba normele tehnice de aplicare, instrucțiunile detaliate de vânzare și plata obligațiilor la scadență pentru aceste titluri de stat, similare cu cele în vigoare pentru unitățile Trezoreriei Statului.

În anul 2018, MFP va derula o campanie de informare și promovare a emisiunilor planificate. Plafonul indicativ pentru acest an este de aproximativ 4 miliarde de lei. Emisiunile de titluri de stat destinate populației în cadrul Programului TEZAUR ediția Centenar vor fi emise pe maturități de termen mediu. Nivelul dobânzii va fi stabilit prin raportare la randamentul titlurilor de stat cotate pe piața interbancară pentru maturitatea respectivă.  

EXCLUSIV Trei bănci au intrat în sistemul split TVA pentru a beneficia de reducerea de 5% la impozitul pe profit CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Trei bănci au intrat în sistemul split TVA pentru a beneficia de reducerea de 5% la impozitul pe profit

Până în prezent, emisiunile au fost derulate în cadrul programului FIDELIS prin mecanismul Bursei de Valori București (BVB), iar subscrierile au fost efectuate prin intermediul unui grup de bănci selectate: BRD Groupe Societe Generale SA, Banca Comercială Română SA, Banca Transilvania/BT Capital Partners și Raiffeisen Bank SA. În cadrul acestui program au fost efectuate două emisiuni cu maturități de 2 ani și dobândă de 2,15% pe an, prima emisiune în anul 2015 cu o valoare totală adjudecată de 64,99 milioane lei, urmată de a doua emisiune în luna iunie 2016, numită “Centenar”, cu o valoare totală adjudecată de 735,26 milioane lei.

Ministerul Finanțelor a anunțat anterior că va împrumuta aproximativ 48 - 50 de miliarde de lei de pe piața internă în acest an, similar cu nivelul propus pentru 2017, în timp ce aproximativ 4,5 - 5 miliarde de euro urmează să fie atrase de pe piețele externe, în creștere comparativ cu 2017, potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018.

"Ministerul Finanțelor Publice are în vedere atragerea de resurse financiare de pe piețele externe prin emiterea de euroobligațiuni într-un volum de 4,5 - 5 miliarde de euro (echivalent), în funcție de evoluțiile, condițiile și oportunitățile oferite de aceste piețe, și efectuarea de trageri din împrumuturi contractate de la instituțiile financiare internaționale în valoare de aproximativ 0,2 miliarde de euro. Ministerul Finanțelor Publice are în vedere, de asemenea, emiterea unui volum de titluri de stat pe piața internă în anul 2018 în sumă de 48 - 50 de miliarde de lei, cu o structură a maturităților 30%/50% (termen scurt versus termen mediu și lung", se precizează în document.

Bruxelles: România mai îndeplinește doar un criteriu în vederea adoptării euro CITEȘTE ȘI Bruxelles: România mai îndeplinește doar un criteriu în vederea adoptării euro

La acel moment era indicat că împrumuturile de pe piața internă vor fi realizate prin emiterea de certificate de trezorerie cu discont pe termen scurt, de până la un an, inclusiv, obligațiuni de stat de tip benchmark pe termene medii și lungi precum și titluri de stat pentru populație, care să reprezinte circa 8% din valoarea titlurilor de stat emise pe piața internă, respectiv aproximativ 4 miliarde de lei.

Profit.ro a anunțat că pentru 2018 Guvernul pregătește împrumuturi externe de 8 miliarde de euro în următorii 2 ani, din cauza cheltuielilor mari, și urcă puternic limita datoriei externe, la 27 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumuturi
finante
posta romana
guvern
titluri
stat
populatie