Fondul de Garantare l-ar putea da în judecată pe Dan Adamescu pentru a recupera daunele produse de falimentul Astra

Fondul de Garantare l-ar putea da în judecată pe Dan Adamescu pentru a recupera daunele produse de falimentul Astra
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 dec 2016

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) ar putea fi obligat, potrivit legii insolvenței, să-l execute silit pe omul de afaceri Dan Adamescu, în scopul recuperării prejudiciului adus de falimentul firmei de asigurări Astra, dacă instanța va decide definitiv că el este vinovat pentru situația în care a ajuns firma de asigurări, au declarat joi, pentru News.ro, surse din piață.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania de asigurări Astra, controlată de Adamescu, a intrat în mod oficial în faliment în data de 28 aprilie, după o decizie definitivă în acest sens a Curții de Apel București, falimentul fiind solicitat ASF.

În octombrie 2015, FGA a transferat dosarele de daună, de asigurare și bazele de date de la Astra.

Numărul dosarelor de daune aprobate ar putea ajunge la 31.000 la finalul acestui an, valoarea lor fiind estimată de FGA la 140 milioane lei.

Lichidatorul Astra, compania KPMG, ar trebui să depună un raport în ianuarie sau februarie 2017, raport care ar trebui să explice cauzele care au dus la falimentul firmei de asigurare.

”Dacă din raportul lichidatorului reiese că Adamescu sau alte persoane se fac vinovate de falimentul Astra, FGA este obligată de lege să acționeze în instanță persoanele vinovate pentru a recupera prejudiciul. Dacă instanța dă apoi o sentință definitivă, prin care se stabilesc clar vinovații, FGA va trece la executarea silită a persoanelor respective”, a precizat una din surse, pentru News.ro.

În acest caz, FGA ar avea dreptul să vândă bunurile celor vinovați până la recuperarea prejudiciilor, cu condiția ca bunurile respective să nu fie sub sechestru.

Dan Adamescu execută, din 27 mai, pedeapsa de patru ani și patru luni primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunțarea unor soluții favorabile în dosare de insolvență ale unor firme ale sale.

Dolarul atinge un nivel maxim istoric, de peste 4,31 lei CITEȘTE ȘI Dolarul atinge un nivel maxim istoric, de peste 4,31 lei

El a fost găsit vinovat de dare de mită pentru că le-a dat 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu și Elena Rovența, ca aceștia să dispună soluții favorabile în două dosare de insolvență.

Dan Adamescu mai este cercetat într-un dosar privind falimentarea Astra Asigurări, în care este acuzat de abuz în serviciu, spălare a banilor și complicitate la abuz în serviciu.

Faptele de care este acuzat ar fi fost produse din funcțiile de președinte al Consiliului de Supraveghere al Asigurare Reasigurare Astra SA și administrator în fapt al The Nova Group Investments Romania SA și Epsilon Estate Provider SRL.

Procurorii DNA l-au pus în luna martie pe Dan Adamescu sub control judiciar pe cauțiune, stabilită la 40 de milioane de lei.

Ulterior, Adamescu a depus actele unui teren de 1,4 hectare și a două clădiri care se întind pe un hectar, dar și ale unor echipamente tipografice, toate valorând peste 12 milioane de euro, pentru acoperirea cauțiunii de 40 de milioane de lei stabilite de anchetatori.

Potrivit procurorilor DNA, Adamescu, președinte al Consiliului de Supraveghere al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA în perioada 2011-2013, a administrat în mod defectuos societatea, urmărind să obțină avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul de garantare
dan adamescu
astra