Fondul suveran al Norvegiei a înregistrat un randament de 6,9% în 2016, susținut de victoria lui Trump în SUA

Fondul suveran al Norvegiei a înregistrat un randament de 6,9% în 2016, susținut de victoria lui Trump în SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 feb 2017

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a câștigat 447 de miliarde de coroane (53 miliarde dolari) în 2016, obținând un randament al investițiilor de 6,9%, ca urmare a creșterii puternice a acțiunilor declanșată de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Government Pension Fund Global are active în valoare de 900 de miliarde de dolari, scrie News.ro.

În 2015, fondul a consemnat un randament de 2,7%.

Anul trecut, investițiile în acțiuni au crescut cu 8,7%, cele în obligațiuni cu 4,3%, iar cele imobiliare cu 0,8%.

”Randamentul din 2016 a fost caracterizat de scăderea dobânzilor la nivel internațional, în prima jumătate a anului, și de creșterea cotațiilor pe piețele de capital în a doua jumătate”, a afirmat într-un comunicat directorul general al fondului, Yngve Slyngstad.

Fondul a crescut pentru al cincilea an consecutiv, beneficiind de avansul puternic al acțiunilor în trimestrul al patrulea, care a compensat declinul obligațiunilor.

Acțiunile au avut o evoluție pozitivă la nivel mondial, investitorii anticipând că președintele american Donald Trump va reduce impozitele și va simplifica reglementările, măsuri favorabile creșterii profiturilor companiilor.

DOCUMENT Scutire de impozit și contribuții sociale pentru orele suplimentare lucrate de angajații din sectorul privat CITEȘTE ȘI DOCUMENT Scutire de impozit și contribuții sociale pentru orele suplimentare lucrate de angajații din sectorul privat

În 2016, guvernul norvegian a făcut pentru prima oară retrageri din fondul suveran înființat la jumătatea anilor 1990, pentru a stimula economia.

Guvernul conservator a decis însă la începutul lunii februarie să înasprească legislația, limitând cheltuielile anuale din fondul suvveran la 3% din PIB, în loc de 4%.

Guvernul a mai propus mărirea ponderii investițiilor în acțiuni la 70%, de la 60%, pentru creșterea randamentelor afectate de dobânzile scăzute.

La sfârșitul anului trecut, 62,5% din capitalul fondului suveran era în acțiuni, 34,3% în titluri cu venituri fixe și 3,2% în proprietăți imobiliare.

Guvernul a retras anul trecut din fond 101 miliarde de coroane.

Randamentul obținut de fond anul trecut a depășit ținta stabilită de Ministerul de Finanțe cu 0,1 puncte procentuale.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul suveran al norvegiei