Fostul vicepreședinte al ASF Daniel Tudor, acuzat de colaborare cu Securitatea. Printre victime este și un regizor

Fostul vicepreședinte al ASF Daniel Tudor, acuzat de colaborare cu Securitatea. Printre victime este și un regizor
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 dec 2016

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) îl acuză pe Daniel George Tudor, fostul vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), că a colaborat cu Securitatea în anii '80, când era ghid turistic la Automobil Club Român (ACR), printre victimele lui Tudor fiind și regizorul Dan Chișu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit cercetătorilor de la CNSAS, Tudor este titularul a două dosare de Fond, în primul dintre ele fiind recrutat în 1980, pe când era ghid pentru limbile franceză și engleză în cadrul ACR, scrie News.ro.

Daniel Tudor ar fi fost recrutat de Direcția a III-a a Securității, serviciul 7 "pentru supravegherea operativă a reprezentanților firmelor de turism străine, precum și a turiștilor străini cu care venea în contact”.

Ținta principală erau atunci pentru ghidul turistic care avea să devină, peste ani, vicepreședinte al ASF, cetățenii greci și turci.

Un ofițer de Securitate, căpitanul Nicolae Ursu, a arătat într-o notă că, înainte de a-l recruta pe Tudor, l-a vizitat chiar la el acasă, în vederea "cunoașterii personale”. Angajamentul în cazul acestui prim dosar ar fi fost semnat de Daniel Tudor pe 27 septembrie 1980, cu pseudonimul "Dan”.

Conform raportului întocmit după recrutare, datat 30 septembrie1980, Tudor a relatat "din proprie inițiativă noi aspecte de interes operativ”. În același document, depus la dosar de CNSAS, se mai arată că "în prezent, informatorul se află în verificări pentru clarificarea unei sesizări din care rezultă că intenționează să procure un pașaport fals contra sumei de 3.000 de dolari”.

Al doilea dosar de la Securitate al lui Tudor privește perioada când acesta a locuit în Belgia, după emigrare.

"După scoaterea sa din rețea și emigrarea sa în Belgia, prin căsătorie, titularul a fost menținut în contactul organelor de Securitate, iar începând din 1983 a furnizat materiale olografe semnate cu numele conspirativ «Georges», fiind reactivat și inclus oficial în rețeaua informativă a Direcției a III-a în anul 1986”, se arată în cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Curții de Apel București.

Șeful Securității, generalul Iulian Vlad, a dat personal un ordin pentru reincluderea lui Tudor în rețeaua informativă a Direcției a III-a, "după o analiză la nivelul conducerii direcției”.

Căsătoria lui Tudor cu cetățeanul străin K.A. a fost aprobată și facilitată de Securitate.

"Unitatea noastră opinează că cererea de căsătorie a sus-numiților să fie rezolvată favorabil, existând interese operative", se arată într-o notă semnată la 16 august 1983 de căpitanul Constantin Mocanu.

După sosirea la Bruxelles, Daniel George Tudor ar fi fost contactat de mai mulți români din exil și întrebat de situația unor cunoștințe care nu reușeau să plece din țară. Tot ce afla de la românii din diaspora, Tudor ar fi raportat în țară, potrivit CNSAS.

Groupama a lansat o asigurare agricolă care acoperă riscurile climatice pentru culturile de porumb și floarea soarelui CITEȘTE ȘI Groupama a lansat o asigurare agricolă care acoperă riscurile climatice pentru culturile de porumb și floarea soarelui

Astfel, el ar fi relatat securității că un român stabilit în America a amenințat cu un protest în fața ambasadei Republicii Socialiste România (RSR) de la Washington, că, într-o seară, televiziunea belgiană a difuzat un reportaj de o oră în care "se denigra țara pe plan politic și economic”, precum și despre o angajată a Maxitours (firmă belgiană de turism) care ar fi fost contactată de o echipă de jurnaliști locali care doreau să organizeze un voiaj în România pentru a face o vizită la Cluj Doinei Cornea.

"Georges" ar fi dat mai multe note informative și despre fostul său coleg Dan Chișu, delegat în iunie 1987 la firma Nouvelles Frontieres. Într-unul dintre aceste documente, Daniel Tudor se arată nedumerit că Dan Chișu a obținut cetățenia franceză după numai o lună de la "o căsătorie de conveniență" și i-a făcut o caracterizare nu tocmai măgulitoare.

Referitor la acest aspecte, regizorul Dan Chișu a declarat, pentru News.ro, că nu a obținut cetățenia franceză după o lună, ci după șase.

În plus, despre Daniel Tudor, Chișu a spus că "pe atunci era măgulitor cu mine, deși nu eram prieteni la nivelul la care insinua el".

"Era un personaj dubios, avea foarte mulți bani. Nu eram foarte buni prieteni. După Revoluție ne-am revăzut o singură dată pe un ponton, nici nu cred că ne-am salutat. Nu este prima dată când găsesc în dosarele Securității referiri despre mine”, a spus Dan Chișu.

O altă notă informativă a lui Tudor privea o ghidă ONT care urmărea să se căsătorească cu un cetățean francez.

Conform rapoartelor Securității, între 20 decembrie 1983 și 20 februarie 1984, ofițerii de legătură au avut cu "Georges” șapte întâlniri, acesta furnizând 13 materiale informative.

Oficial, Tudor a fost recrutat "în scopul penetrării firmei turistice belgiene Maxitours pentru contracaraarea acțiunilor ostile desfășurate de Victor”, se mai arată în cererea de chemare în judecată, fără a se preciza cine este "Victor".

Pe 22 august 1986, informatorul "Georges" a fost preluat de maiorul Traian Pascu, "care a obținut șapte note scrise și a relatat verbal alte informații de interes operativ, fiind înregistrate pe bandă magnetică”, se arată în documentele de la CNSAS.

Securitatea i-a făcut și o serie de caracterizări lui Daniel George Tudor: "Este un element corect, atașat de organele de Securitate. Este punctual la întâlniri și își legendează corespunzător deplasările și timpul cât absentează” și "este discret, penetrant, apreciat în cercul său de relații, precaut și preocupat de conspirarea legaturilor cu organele noastre. Se autoverifică și are un simț dezvoltat al autocontrolului”.

Pe 18 februarie 2016, George Daniel Tudor a fost reținut de procurorii DNA după ce ar fi cerut trei milioane de euro de la un om de afaceri pentru a măslui rezultatele unui control la o firmă de asigurări. Din această sumă ar fi primit 300.000 de euro în trei tranșe, prin intermediul soției sale. Cei doi au fost trimiși în judecată pe 12 aprilie 2016, procesul fiind în faza de Camera preliminară la instanța supremă.

Instanța nu a stabilit încă un termen pentru începerea judecății.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
daniel tudor
colaborare securitate