Franța și România sunt țările membre UE cu cele mai mari deficite de cont curent în trimestrul al doilea

Franța și România sunt țările membre UE cu cele mai mari deficite de cont curent în trimestrul al doilea
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 oct 2022

Uniunea Europeană a înregistrat un deficit de cont curent de 37,4 miliarde de euro în al doilea trimestru al acestui an, în rândul statelor membre cele mai mari deficite fiind înregistrate în Franța (15,6 miliarde de euro) și România (11 miliarde de euro), conform estimărilor publicate de Eurostat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Nu mai puțin de 18 state membre UE au înregistrat un deficit de cont curent în trimestrul al doilea. La polul opus, cele mai mari excedente de cont curent au fost înregistrate în Germania (22,9 miliarde de euro), Irlanda (15,8 miliarde de euro) și Danemarca (12,9 miliarde de euro).

FOTO Hotelul monument istoric al falimentarei City Insurance a fost ofertat pe piață CITEȘTE ȘI FOTO Hotelul monument istoric al falimentarei City Insurance a fost ofertat pe piață

Conform Eurostat, deficitul de cont curent al României s-a dublat de la un trimestru la altul, de la 5,2 miliarde de euro în primul trimestru până la 11 miliarde de euro în trimestrul al doilea.

În cazul UE, deficitul de cont curent de 37,4 miliarde de euro din trimestrul al doilea este echivalent cu 1% din PIB-ul comunitar și vine după un excedent de 8,8 miliarde de euro (0,2% din PIB) în primul trimestru al acestui an și un excedent de 104,8 miliarde de euro (2,9% din PIB) în trimestrul al doilea al anului trecut.

În relațiile cu principalii săi parteneri comerciali, UE a înregistrat un excedent de cont curent pe relația cu Marea Britanie (43,6 miliarde de euro), Elveția (20,5 miliarde de euro), centrele financiare offshore (7,6 miliarde de euro), Canada (7,4 miliarde de euro), Hong Kong (6,3 miliarde de euro), Brazilia (5,1 miliarde de euro), SUA (3,9 miliarde de euro) și Japonia (600 milioane de euro). Deficite au fost înregistrate pe relația cu China (50,8 miliarde de euro), Rusia (33,4 miliarde de euro) și India (3,7 miliarde de euro). 

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
deficit de cont curent