Gigantul petrolier Aramco, salt spectaculos în primele tranzacții pe bursă

Gigantul petrolier Aramco, salt spectaculos în primele tranzacții pe bursă
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 11 dec 2019

Acțiunile gigantului petrolier Saudi Aramco cresc la debutul pe bursă, compania fiind evaluată la 1.880 de miliarde de dolari, după un salt de 10% față de prețul ofertei publice de listare.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Acțiunile Aramco au urcat până la 35,2 de riali pe unitate (9,5 dolari) în câteva secunde de la debutul tranzacțiilor, urcând cu 10%, limita maximă de variație admisă pe bursa de la Riad.

Aramco a atras, în primă fază, 25,6 miliarde de dolari în cea mai mare ofertă publică inițială din istorie. Suma totală atrasă a urcat la 29,5 miliarde de dolari după exercitarea unei opțiuni de vânzare pentru un pachet suplimentar de acțiuni.

Nou jucător: Furnizorul de soluții IT pentru platforme de pariuri Digitain, din Armenia, intră în România CITEȘTE ȘI Nou jucător: Furnizorul de soluții IT pentru platforme de pariuri Digitain, din Armenia, intră în România

Oferta publică inițială (IPO) s-a închis la prețul de 32 riali (8,53 dolari) pe acțiune (la limita superioară a intervalului de preț din prospect), depășind astfel suma de 25 de miliarde de dolari atrasă de retailerul chinez Alibaba în 2014, record până la acest moment.

Investitorii au evaluat compania saudită la 1.700 de miliarde de dolari,  sub ținta de 2.000 de miliarde de dolari a prințul moștenitor Mohammad bin Salman, dar peste valoarea de piață a Apple sau Microsoft.

Aramco, cea mai mare și mai profitabilă companie petrolieră din lume, a anunțat în noiembrie că a primit aprobare din partea autorității de supraveghere a pieței de capital pentru a se lista pe bursa din Riad. Prin această operațiune, gigantul a scos la vânzare un pachet 1,5% din acțiunile companiei.

Listarea a fost anunțată încă din 2016, dar amânată până anul acesta. Inițial, în 2016, Arabia Saudită a anunțat că vrea să obțină suma de 100 de miliarde de dolari din vânzarea unei participații de 5% la Aramco, pe bursele locale și străine. Aramco țintea o evaluare de minim 2.000 de miliarde de dolari, mai mare decât a oricărei companii și depășind-o cu mult pe cea a rivalelor Exxon Mobil și Royal Dutch Shell, văzută însă de unii experți ca nerealistă.

viewscnt
Afla mai multe despre
aramco
saudi aramco
listare aramco
gigant petrolier
ipo
listare