Goldman Sachs plătește autorităților de reglementare din lume peste 2,9 miliarde dolari, într-un scandal financiar internațional

Goldman Sachs plătește autorităților de reglementare din lume peste 2,9 miliarde dolari, într-un scandal financiar internațional
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 oct 2020

Goldman Sachs a acceptat plata a 2,9 miliarde de dolari către autorități de reglementare din întreaga lume, sumă care include o amendă record pentru încălcarea legii anti-corupție din Statele Unite, în vederea închiderii investigațiilor legate de rolul avut într-un scandal financiar internațional, au anunțat joi autoritățile, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit acordului, compania mamă a Goldman Sachs a evitat să își recunoască vinovăția în SUA, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Operațiunea Enescu a eșuat. CEZ a ajuns la un acord cu Macquarie pentru vânzarea activelor din România. CSAT are ultimul cuvânt CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Operațiunea Enescu a eșuat. CEZ a ajuns la un acord cu Macquarie pentru vânzarea activelor din România. CSAT are ultimul cuvânt

Suma include circa 600 de milioane de dolari, prevăzută într-un acord inițial cu guvernul din Malaezia.

Cele 2,9 miliarde de dolari includ acorduri individuale convenite cu autoritățile de reglementare din Statele Unite, Marea Britanie, Singapore și alte țări, a anunțat Departamentul de Justișie al SUA.

Separat, Hong Kongul a aplicat băncii o amendă record de 350 de milioane de dolari, majoritatea sumei fiind separată de totalul de 2,9 miliarde de dolari.

”Goldman Sachs și-a asumat astăzi responsabilitatea pentru rolul său într-o conspirație de mituire a unor oficiali străini de rang înalt, pentru a obține subscrieri profitabile și alte afaceri legate de 1MDB”, a afirmat într-un comunicat procurorul general adjunct Brian C. Rabbitt.

Goldman Sachs a fost acuzată că a ajutat un finanțator malaezian corupt să fure miliarde de dolari din fondul de dezvoltare de 6 miliarde de dolari 1MDB, bani care trebuiau să contribuie la construirea economiei țării.

În schimb, fondurile 1MDB ar fi fost folosite de finanțistul malaezian Low Taek Jho pentru a finanța cheltuieli uriașe, între care un iaht de 250 de milioane de dolari, o participație la filmul lui Martin Scorsese ”Lupul de pe Wall Street” și proprietăți din întreaga lume. Cel puțin 1 miliard de dolari din aceste fonduri au fost folosite pentru mituirea unor oficiali din Malaezia și Abu Dhabi, au declarat joi oficiali americani.

Bancherii Goldman au obținut comisioane de aproximativ 600 de milioane de dolari pentru a facilita emisiuni de obligațiuni în 2012 și 2013 care au finanțat 1MDB, o sumă despre care profesioniștii din sectorul tranzacțiilor cu venituri fixe au spus că este neobișnuit de mare.

Goldman a recunoscut că nu a luat ”măsuri rezonabile” pentru a se asigura că Low, un personaj cunoscut ca riscant la acea vreme, nu este implicat în cele trei tranzacții de obligațiuni, a arătat Departamentul de Justiție. Banca a ignorat, de asemenea, semnalele de alarmă care au apărut în timpul verificării tranzacțiilor, au spus autoritățile.

viewscnt
Afla mai multe despre
goldman sachs
scandal financiar