Gospodăriile din România și-au majorat veniturile cu 15,2% anul trecut, la 3.392 lei/lună

Gospodăriile din România și-au majorat veniturile cu 15,2% anul trecut, la 3.392 lei/lună
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iun 2018

Veniturile totale ale gospodăriilor din România au crescut anul trecut cu 15,2% față de anul anterior, până la 3.392 lei (743 euro) pe lună, în timp ce cheltuielile s-au majorat cu 13,9%, la 2.874 lei (629 euro), arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În 2016, veniturile medii ale unei gospodării au fost de 2.945 lei (656 euro), iar cheltuielile - de 2.524 lei (562 euro) pe lună, scrie News.ro.

Veniturile lunare ale unui membru al familiei au fost de 1.291 lei (283 euro) anul trecut, cu 179 de lei mai mult față de anul precedent.

Veniturile bănești au fost, în medie, 3.062 lei lunar pe gospodărie (1.166 lei pe persoană), iar veniturile în natură 329 lei lunar pe gospodărie (125 lei pe persoană).

Piața accesoriilor inteligente și-a redus ritmul de creștere în primul trimestru al anului CITEȘTE ȘI Piața accesoriilor inteligente și-a redus ritmul de creștere în primul trimestru al anului

Salariile și celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (61,2% din veniturile totale ale gospodăriilor), potrivit INS.

”La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestații sociale (21,6%), veniturile din agricultură (2,3%), veniturile din activități neagricole independente (2,3%) și cele din proprietate și din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%). O pondere importantă dețin și veniturile în natură (9,7%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (8,3%)”, se arată în comunicat.

Cheltuielile totale ale populației, au fost, în anul 2017, în medie, 2.874 lei lunar pe gospodărie (1.094 lei pe persoană) și au reprezentat 84,7% din nivelul veniturilor totale.

Conform clasificării standard pe destinații a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare și băuturile nealcoolice au deținut, în anul 2017, în medie, 34,3% din consumul gospodăriilor.

”Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.)”, se arată în comunicat.

În schimb, cheltuielile pentru investiții, destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni etc. dețin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației - doar 0,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
venituri
gospodarii