Groupama a lansat o asigurare agricolă care acoperă riscurile climatice pentru culturile de porumb și floarea soarelui

Groupama a lansat o asigurare agricolă care acoperă riscurile climatice pentru culturile de porumb și floarea soarelui
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 dec 2016

Compania de asigurări Groupama Asigurări, deținută de grupul francez Groupama, va lansa, începând din ianuarie 2017, o asigurăre agricolă care acoperă toate riscurile climatice pentru culturile de floarea soarelui și de porumb, în contextul în care agricultorii ar putrea primi fonduri europene pentru a plăti primele de asigurare, a declarat miercuri directorul adjunct al Groupama, Călin Matei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La nivel european, până la 82% din bugetul alocat fermierilor din statele membre ale Uniunii Europene (UE), pentru managementul riscurilor, poate fi acordat pentru subvenționarea primelor de asigurare, scrie News.ro.

România ar putea absorbi astfel de fonduri în curând, în condițiile în care are alocate 200 milioane de euro  în acest scop din exercițiul bugetar 2014-2020, potrivit Groupama.

În așteptarea acestor fonduri, Groupama a lansat un produs prin care acoperă daunele în cazul unor fenomene climatice extreme.

”Această lansare este un motiv de bucurie. Pe piața asigurărilor există și altceva decat RCA. Am vorbit cu clienții anul trecut, i-am intrebat la ce riscuri sunt expuși, iar astăzi venim cu un produs care nu acoperă numai riscul reprezentat de secetă. Sunt multe zone în țară unde există inundații si alte evenimente, care până astăzi nu erau asigurate”, a declarat Călin.

Noul produs acoperă riscurile reprezentate de grindină, furtună sau uragan, ploaie torențială, băltire, exces de umiditate, inundații, secetă, arșiță și incendiul din cauze naturale, potrivit reprezentanților companiei.

Conform barometrului realizat de companie în rândul fermierilor din portofoliul Groupama în anul 2015, 95% dintre respondenți au desemnat seceta drept riscul cu cel mai mare impact asupra afacerii, iar jumătate dintre aceștia constată că frecvența sau violența fenomenelor climatice au crescut în zona în care își desfășoară activitatea.

Prin acest produs, compania acoperă valoarea cheltuielilor pentru fiecare hectar, cu condiția ca pierderea recoltei să fie mai mare de un anumit prag. Pragul maxim garantat al recoltei nu poate fi mai mare de 85% din media anilor anteriori.

Generali Asigurări: Numărul dosarelor de daună auto deschise iarna este cu 18% mai mic decât în restul anului CITEȘTE ȘI Generali Asigurări: Numărul dosarelor de daună auto deschise iarna este cu 18% mai mic decât în restul anului

”Spre exemplu, dacă în trecut a existat o producție de 10 tone la hectar, puteți avea o producție garantată de 8,5 tone, iar orice nivel sub acest prag va fi despăgubit. Daca a existat o recoltă de 7 tone, cele 1,5 tone pierdute ca urmare a unui fenomen climatic vor fi indemnizate”, a precizat Călin.

Prețurile polițelor de asigurare sunt cuprinse între 75 lei pe hectar și 250 lei hectar, în funcție de regiune, de dimensiunea fermei, de nivelul franșizei și de istoric.

Nivelul minim al franșizei e 5%. Din datele deținute de firmă, nivelul cheltuielor făcute de fermieri, pentru fiecare hectar, este cuprins, de regulă, între 2.700 și 3.300 de lei anual.

Groupama Asigurări are un portofoliu de peste 3.100 de clienți fermieri și a ajuns la aproximativ un milion de hectare ca suprafață de culturi agricole asigurate în anul agricol 2015 - 2016,

Compania de asigurări a plătit în România despăgubiri în valoare totală de 37 de milioane de lei pentru cele 1.778 de dosare de daune agricole avizate în perioada septembrie 2015 - octombrie 2016, numărul dosarelor fiind în creștere față de anii anteriori cu peste 300%.

viewscnt
Afla mai multe despre
groupama