Guvernul britanic va vinde acțiuni RBS de 15 miliarde de lire sterline, dar va pierde miliarde în urma operațiunii

Guvernul britanic va vinde acțiuni RBS de 15 miliarde de lire sterline, dar va pierde miliarde în urma operațiunii
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 nov 2017

Marea Britanie va reprivatiza banca Royal Bank of Scotland (RBS), prin vânzarea unor acțiuni în valoare de 15 miliarde de lire sterline, potrivit documentelor publicate miercuri de guvern, dar la prețul actual al titlurilor va înregistra o pierdere de ordinul miliardelor de lire sterline de pe urma salvării instituției financiare în perioada de vârf a crizei financiare, relatează Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Guvernul va începe cu vânzarea unor acțiuni RBS în valoare de 3 miliarde de lire, înainte de încheierea anului fiscal 2018-2019, iar întregul proces se va desfășura pe parcursul a peste cinci ani, arată news.ro.

Executivul de la Londra a investit 45,5 miliarde de lire în RBS în perioada crizei financiare, iar eforturile ulterioare de recuperare a banilor au fost împiedicate de scăderea acțiunilor băncii, de investigații ale autorităților de reglementare din Statele Unite și de Brexit.

FT: Opt dintre cele mai mari bănci din lume vor încheia acorduri cu UE pentru închiderea investigației privind manipularea pieței valutare CITEȘTE ȘI FT: Opt dintre cele mai mari bănci din lume vor încheia acorduri cu UE pentru închiderea investigației privind manipularea pieței valutare

La cotația actuală a titlurilor RBS, de 270 de pence pe unitate, care este de puțin peste jumătate din cele 502 pence pe unitate plătite de guvern, Trezoreria va pierde miliarde de lire în urma vânzării.

RBS a raportat pierderi de peste 58 de miliarde de lire începând din 2008, dar în luna octombrie a anunțat pentru trimestrul al treilea un profit operațional peste așteptările analiștilor, informație care a dus la creșterea prețului acțiunilor.

”Guvernul a cumpărat acțiunile RBS acum aproape 20 ani, dar RBS este în prezent o bancă foarte diferită, așa că în niciun caz nu își va recupera banii cheltuiți pentru salvarea ei”, a declarat Peter Hahn, profesor pentru industria bancară la London Institute of Banking and Finance.

Vânzarea va include aproximativ două treimi din participația de 71% deținută de guvern la RBS, la prețurile actuale.

Biroul pentru Responsabilitate Bugetară din Marea Britanie a anunțat că, potrivit estimărilor, guvernul va pierde 21,8 miliarde de lire în urma salvării băncilor în perioada crizei financiare din perioada 2007-2009, sub nivelul estimat în martie, de 23,5 miliarde de lire.

Fondurile obținute din vânzarea acțiunilor RBS vor fi binevenite pentru bugetul Marii Britanii.

Ministrul de Finanțe Philip Hammond a prezentat miercuri, în Parlament, o declarație pesimistă referitoare la buget, avertizând că veniturile din taxe vor scădea. Vânzarea acțiunilor RBS va contribui la reducerea datoriei nete din sectorul  public, ca procentaj din PIB.

viewscnt
Afla mai multe despre
rbs
banca