Guvernul Cioloș va renegocia cu oficialii CE ținta de deficit bugetar

Guvernul Cioloș va renegocia cu oficialii CE ținta de deficit bugetar
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 16 nov 2015

Guvernul Cioloș va renegocia cu oficialii Comisiei Europene ținta de deficit bugetar stabilită prin Obiectivul Bugetar pe Termen Mediu (MTO), aprobat în 2012, cu menținerea unui nivel sustenabil al datoriei publice în raport cu Produsul Intern Brut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Renegocierea MTO este prevăzută în programul de guvernare pregătit de noul Cabinet, condus de Dacian Cioloș, fără alte detalii.

Se poate presupune însă că această renegociere va viza ținta de deficit pentru anul viitor. Conform MTO, ținta de deficit bugetar negociată pentru 2016 este de 1,1% din PIB, la care se poate adăuga 0,25% din PIB doar pentru cofinanțarea proiectelor cu fond  uri europene.

CITEȘTE AICI PROGRAMUL DE GUVERNARE AL PREMIERULUI DACIAN CIOLOȘ

Ca urmare a măsurilor de relaxare fiscală și a majorărilor salariale în sistemul public, deficitul bugetar pentru anul viitor ar ajunge la cel puțin 3,2% din PIB, conform estimărilor președintelui Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

Liber la angajări: Ministerele, primăriile, consiliile județene au primit dreptul să angajeze personal de săptămâna viitoare CITEȘTE ȘI Liber la angajări: Ministerele, primăriile, consiliile județene au primit dreptul să angajeze personal de săptămâna viitoare

"Medium-Term Budgetary Objective" - MTO (obiectivul bugetar pe termen mediu) este un indicator calculat pentru fiecare stat membru al UE în parte, referitor la nivelul deficitului structural și prin care Comisia Europeană încearcă să se asigure că deficitele publice nu vor mai depăși pragul de 3% din PIB nici în condiții de contracție economică.

Deficitul structural este calculat în funcție de cheltuielile primare ale statului (cheltuieli angajate pe termen lung și care nu pot fi modificate rapid, în funcție de ciclul economic), precum și în funcție de diferențialul între PIB realizat sau estimat și creșterea economică potențială (optimă), care nu creează derapaje. România are ca țintă pentru 2015 atingerea unui deficit structural de 1% din PIB.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
program
deficit