Inflația din zona euro ar putea depăși estimările BCE în 2017, datorită petrolului și a slăbiciunii euro

Inflația din zona euro ar putea depăși estimările BCE în 2017, datorită petrolului și a slăbiciunii euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 dec 2016

Creșterea prețurilor petrolului și deprecierea euro ar putea obliga Banca Centrală Europeană (BCE) să revizuiască în creștere estimarea referitoare la inflația din 2017, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Accelerarea inflației ar putea fi o veste bună pentru guvernele care nu și-au îndeplinit țintele de inflație în ultmii patru ani, dar va masca probabil slăbiciunile economice, scrie News.ro.

Creșterea prețurilor de consum ar putea amplifica diviziunile dintre membrii consiliului guvernatorilor BCE, unii dorind renunțarea treptată la măsurile de stimulare, în timp ce alții consideră că redresarea este încă prea fragilă.

Președintele BCE Mario Draghi a avertizat în decembrie, când instituția a extins programul de achiziții de obligațiuni, că incertitudinile vor continua, iar programul va fi intensificat dacă va fi nevoie.

Programul la fost lansat în martie 2015 și va continua până cel puțin la sfârșitul lui 2017, dar achizițiile de  obligațiuni vor scădea la 60 de miliarde de euro pe lună, din aprilie, de la nivelul actual de 80 de miliarde de euro.

Lista impozitelor și taxelor care se modifică de la 1 ianuarie 2017 CITEȘTE ȘI Lista impozitelor și taxelor care se modifică de la 1 ianuarie 2017

În 2017 vor avea loc alegeri în Olanda, Franța și Germania și posibil în Italia și Grecia, țări în care partidele populiste ar putea câștiga teren.

Riscurile sunt amplificate de negocierile pentru Brexit și victoria lui Donald Trump la președinția Statelor Unite.

În același timp, creșterea costurilor energiei vor urca probabil rata inflației.

Prețul petrolului Brent a crescut cu peste 25% de la jumătatea lunii noiembrie, parțial datorită acordului OPEC pentru reducerea producției, pentru prima oară în ultimii opt ani.

Petrolul Brent, de referință la Londra, este în urcare vineri cu 0,2%, la 56,98 dolari pe baril.

Aceste creșteri nu sunt luate în calcul în estimările BCE referitoare la avansul prețurilor de consum din zona euro, de 1,3% în 2017 și de 1,7% în 2019, aproape de ținta instituției de aproape 2%.

Datele care vor fi publicate pe 4 ianuarie vor arăta probabil că inflația din zona euro a urcat la 1% în decembrie, de la 0,6% în noiembrie, potrivit analiștilor intervievați de Bloomberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflație
zona euro