INFOGRAFIC Evoluția pieței de capital

INFOGRAFIC Evoluția pieței de capital
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 apr 2020

Toți indicii bursei românești au înregistrat evoluții pozitive, de peste 29%, la finele anului 2019, comparativ cu 31 decembrie 2018. Indicele de referință BET, care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a Bursei de Valori București (BVB), a consemnat o creștere de aproximativ 35% la 31 decembrie 2019, comparativ cu sfârșitul anului 2018.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele BET-TR, primul indice de tip total return lansat de BVB, a înregistrat la 31 decembrie 2019 cea mai mare creștere, de aproximativ 47%. Cea mai mică rată de creștere a fost de 29,68%, aferentă indicelui BET-BK, care surprinde evoluția acțiunilor societăților locale sau străine cu cea mai mare capitalizare bursieră ajustată cu factorul de free float și factorul de lichiditate, selectate și în funcție de criterii calitative și listate pe piața reglementată a BVB.

BET-FI, indicele care arată evoluția societăților de investiții financiare și a altor entități asimilabile acestora, a crescut cu aproximativ 37%. De asemenea, indicele ROTX, dezvoltat de BVB împreună cu Bursa de Valori din Viena, a avansat cu 36% la 31 decembrie 2019 față de finalul anului 2018.

Dedeman - investiție surpriză în BRD, dar suferă. Fondul Norvegiei, 4 fonduri de pensii, 3 SIF-uri, cu minus de 100 milioane euro în doar 2 luni, ratează și dividendele. Impactul pe portofolii CITEȘTE ȘI Dedeman - investiție surpriză în BRD, dar suferă. Fondul Norvegiei, 4 fonduri de pensii, 3 SIF-uri, cu minus de 100 milioane euro în doar 2 luni, ratează și dividendele. Impactul pe portofolii

În anul 2019, valoarea cumulată a tranzacțiilor de pe toate piețele a înregistrat o scădere de 14,55%, de la 14,23 miliarde lei în anul 2018, la 12,15 miliarde lei în anul 2019. Lipsa ofertelor derulate pe piața românească a determinat în mare parte această scădere a tranzacțiilor la bursă.

La finalul anului 2019, capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins nivelul de 180,85 miliarde lei, acesta fiind în creștere comparativ cu anul 2018.

La 31 decembrie 2019, pe primul loc în clasamentul celor mai lichide companii, ale căror acțiuni au fost tranzacționate la BVB pe piața principală (Regular), se situează Banca Transilvania (TLV), care deține o pondere de circa 30% din valoarea totală tranzacționată. Pe următoarele poziții din acest top s-au clasat Fondul Proprietatea (FP), BRD - Groupe Société Générale (BRD), Romgaz (SNG) și OMV Petrom (SNP). 

Valoarea totală a activelor organismelor de plasament colectiv (OPC) din România a fost de 46,57 miliarde lei, la data de 31 decembrie 2019, în creștere cu circa 18% comparativ cu nivelul de la finele lunii decembrie 2018. O analiză pe categorii de organisme de plasament colectiv arată că, la finalul trimestrului IV 2019, activele totale ale fondurilor deschise de investiții (FDI) s-au majorat cu aproximativ 16% față de finele lunii decembrie 2018. Societățile de investiții financiare au înregistrat o majorare a activelor totale cu aproximativ 24%, iar Fondul Proprietatea a consemnat o creștere a activului total de circa 16% față de finalul anului 2018.

Din perspectiva structurii plasamentelor, FDI sunt orientate preponderent către instrumentele cu venit fix (titluri de stat și obligațiuni), în vreme ce Fondurile Închise de Investiții (FÎI), SIF-urile și FP au o orientare dominantă către plasamentele în acțiuni.

Pe ansamblul pieței, structura consolidată a investițiilor tuturor organismelor de plasament colectiv indică totuși o preferință pentru instrumentele cu venit fix/instrumente ale pieței monetare, a căror valoare totală era, la 31 decembrie 2019, de circa 22,69 miliarde lei, consemnând o pondere de aproximativ 49% din activul cumulat al OPC. Investițiile în acțiuni la nivelul întregii piețe erau în valoare de 22,34 miliarde lei, reprezentând aproximativ 48% din activul total al OPC. La 31 decembrie 2019, față de finalul anului 2018, se constată o majorare a investițiilor făcute în acțiuni (+23,5%), titluri de stat (+36,7%) și în titluri OPCVM/AOPC (+16,1%), concomitent cu o reducere a depozitelor și a disponibilităților (-3,9%).

INFOGRAFIC Evoluția pieței de capital


Conform celor mai recente definiții legislative în vigoare, se folosește termenul „intermediari“ pentru Societățile de Servicii de Investiții Financiare (SSIF-uri)/instituții de credit sau firme de investiții care prestează servicii și activități de investiții.

La finele anului 2019, pe piața BVB își desfășurau activitatea un număr total de 26 de intermediari, dintre care 18 Societăți de Servicii de Investiții Financiare (SSIF), 3 instituții de credit locale și 5 entități autorizate în alte state membre UE.

EXCLUSIV Fondul Proprietatea mai are disponibilități de cash pentru noi distribuții către acționari în 2020. La ce trebuie să se aștepte investitorii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul Proprietatea mai are disponibilități de cash pentru noi distribuții către acționari în 2020. La ce trebuie să se aștepte investitorii



În cadrul SMT (Sistem Multilateral de Tranzacționare) activa la finalul anului 2019 un număr total de 20 de intermediari, din care 16 Societăți de Servicii de Investiții Financiare (SSIF), 3 instituții de credit locale și o firmă de investiții autorizată într-un alt stat membru UE.

La finalul anului 2019, cei mai activi intermediari pe BVB (piața reglementată și SMT) au fost SSIF-urile, valoarea intermediată de acestea fiind de aproximativ 14,55 miliarde lei. Intermediarii locali (SSIF și instituțiile de credit) au realizat aproximativ 79% din valoarea totală intermediată. Dintre intermediarii autorizați în alte state membre UE, care au efectuat tranzacții pe piețele la vedere, cele mai active au fost firmele de investiții, acestea cumulând o cotă de piață de 12%.

viewscnt
Afla mai multe despre
piata de caputal
bursa
asf