Ionuț Dumitru, Consiliul Fiscal: Anul 2015 ne-a dat șansa ieșirii din prociclicitate, dar am ratat-o

Ionuț Dumitru, Consiliul Fiscal: Anul 2015 ne-a dat șansa ieșirii din prociclicitate, dar am ratat-o
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mar 2016

România ratează, din nou, șansa de a ieși din capcana politicilor prociclice, care stimulează economia atunci când ea deja crește, având în vedere că 2016 și 2017 sunt ani în care intră în vigoare numeroase reduceri de taxe, iar PIB-ul crește deja peste potențial, susține președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Dacă ne uităm pe experiența ultimilor 20 de ani, din 95 până în prezent, o să observăm un lucru foarte trist, și anume că într-un singur an, 2000, putem spune cu o certitudine destul de mare că am avut o politică anticiclică, adică în condițiile unui PIB sub potențial, stimulii fiscali au fost pozitivi. Adică am încercat să stimulăm economia, exact atunci când ea avea nevoie. (...) În 2015, politica a fost relativ neutră, am reușit după mulți ani de zile să ne apropiem de ieșirea din capcana prociclicității. Am avut un impuls fiscal zero, deficitul structural nu a mai crescut, iar gapul de PIB (diferența dintre PIB-ul real și cel potențial - n.r.) a fost ușor negativ, de 1%. Însă când am avut și noi șansa să ieșim din această capcană, apropiindu-ne de ceea ce numim politică fiscală neutră, cel puțin, ce se întâmplă în 2016 - 2017? Aproape că ne ducem din nou în prociclicitate", a explicat, marți, Dumitru la Forumul pentru Dezvoltare Durabilă și Antreprenoriat (FSDE).

Potrivit acestuia, în 2016 impulsul fiscal este foarte puternic, ceea ce va determina creșterea deficitului structural "cu doi și ceva la sută din PIB", iar gap-ul de PIB se închide, adică economia crește deja peste potențial.

"În 2017 în mod clar politica fiscală va fi, de asemenea, prociclică, cu un gap de PIB deja pozitiv, cu un impuls fiscal pozitiv, deci practic când am avut această șansă să ieșim, după o lungă perioadă de timp din prociclicitate, am ratat-o", a mai spus Dumitru.

Pe de altă parte, reducerile de taxe vor consolida poziția României pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul venituri din taxe și impozite, mai spune președintele Consiliului Fiscal.

"Comisia Europeană arată că în 2017, după ce se vor epuiza toate reducerile de taxe, vom avea venituri din taxe și impozite sub 26% din PIB. Media europeană este 39% din PIB. În acest caz nu putem vorbi de educație europeană, de sănătate europeană etc. Și risipa este mare, și evaziunea fiscală este mare, dar avem de departe cele mai mici venituri fiscale din Europa", a mai spus Ionuț Dumitru.

Statul s-a împrumutat pe un an de la bănci cu un miliard de lei, la un randament mediu de 0,68% pe an CITEȘTE ȘI Statul s-a împrumutat pe un an de la bănci cu un miliard de lei, la un randament mediu de 0,68% pe an

În ceea ce privește nivelul datoriei publice, de 40% din PIB, Dumitru spune că acesta este sustenabil, însă nu mai este loc de creștere în actualele condiții economice.

"Datoria publică a atins deja un nivel peste care este periculos să mai creștem. (...) Comisia Europeană spune că, în anii următori, chiar dacă economia va crește cu 3 și ceva la sută, datoria publică va crește și ea, lucru nerecomandat. În plus, la deficite de 3% din PIB, estimate de CE, pe un orizont de 10 ani, datoria publică ar ajunge la pese 60% din PIB. Aceasta este direcția greșită, rețeta sigură spre faliment", a adăugat reprezentantul Consiliului Fiscal.

Potrivit acestuia, România ar trebui să folosească perioada de boom economic pentru a-și consolida politica fiscal bugetară, pentru a face economii, astfel încât următoarea recesiune "să nu ne găsească dezarmați".

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
ionut dumitru
consiliul fiscal