Izvestia: Pierderile băncilor străine care s-au retras din Rusia au totalizat două miliarde de dolari

Izvestia: Pierderile băncilor străine care s-au retras din Rusia au totalizat două miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2016

Băncile străine care au ieșit de pe piața rusă au suferit pierderi de aproximativ două miliarde de dolari, a anunțat marți publicația Izvestia, citând datele Agenției naționale de rating a Rusiei (NRA), transmite Itar-TASS.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Deși la 1 ianuarie 2012, Rusia avea 77 de bănci cu capital majoritar străin, numărul lor a scăzut la 66 până la 1 ianuarie 2016", se arată în articolul din publicația rusă.

Cele mai mari pierderi au fost înregistrate de subsidiarele KBC Group of Belgium (691 milioane de dolari), Barclays Bank PLC (625 milioane de dolari) și Bank of Cyprus (443,8 milioane de dolari).

Alte patru bănci au înregistrat pierderi - IPF Investments Limited (5,9 milioane de dolari), Rabobank (44,4 milioane de dolari), Svenska Handelsbanken (53,4 milioane de dolari) și Swedbank (3,4 milioane de dolari) - și nu au reușit să găsească cumpărători astfel încât băncile mamă au renunțat la operațiunile din Rusia.

Karina Artemyeva, șeful departamentului care realizează analizele financiare în cadrul NRA, a explicat că băncile occidentale au început să se retragă din Rusia după ce economia și sistemul financiar au început să se confrunte cu dificultăți. Oficialul a scos în evidență absența oricăror influențe practice ale sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei în procesul retragerii băncilor străine.

FOTO În Vietnam, Obama a mâncat într-un mic restaurant din Hanoi, luând prin surprindere proprietarul CITEȘTE ȘI FOTO În Vietnam, Obama a mâncat într-un mic restaurant din Hanoi, luând prin surprindere proprietarul

"Majoritatea instituțiilor au luat decizia retragerii din Rusia înaintea sancțiunilor iar cele care au decis să iasă de pe piața rusă după anunțarea sancțiunilor, în primăvara lui 2014, au făcut-o din motive economice", susține Artemyeva.

În ultimii ani, unele instituții financiare importante și-au redus prezența în Rusia, inclusiv Deutsche Bank, BNP Paribas SA și Munich Re. O depreciere semnificativă a rublei, extinderea sancțiunilor impuse Rusiei și prețul scăzut al țițeiului au adâncit declinul economiei ruse. Indicele bursier RTS a scăzut semnificativ, ceea ce i-a determinat pe unii investitori să renunțe la activele deținute în Rusia.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a redus, de asemenea, investițiile în Rusia. Instituția și-a vândut participația deținută la compania de utilități Enel Rusia și și-a redus participația la retailerul rus Lenta Ltd.

Profitul sectorului bancar rus a scăzut anul trecut cu 67%, la 192 miliarde de ruble (2,4 miliarde de dolari), a anunțat în ianuarie Banca Centrală a Rusiei.

Analiștii avertizează că dificultățile cu care se confruntă economia rusă vor forța câteva bănci să solicite ajutorul statului pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
banci rusia