Leul, la noi maxime de slăbiciune în raport cu euro. Cotația s-a apropiat în piața valutară de reperul de 4,80 lei pentru un euro

Leul, la noi maxime de slăbiciune în raport cu euro. Cotația s-a apropiat în piața valutară de reperul de 4,80 lei pentru un euro
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 feb 2020

Într-un climat prelungit de incertitudini politice și pe fondul necunoscutelor legate de exercițiul bugetar leul se depreciază în raport cu moneda unică europeană. Deși mișcarea nu este importantă în termeni absoluți, leul a atins un prag psihologic al celei mai coborâte valori în raport cu euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După o etapă prelungită de staționare în jurul reperului de 4,78 lei pentru un euro cursul de schimb a evadat în sesiunea de astăzi și într-un context de slăbiciune la nivel regional. Într-o mișcare unidirecțională marcată de foarte mici corecții, cursul de schimb euro/leu a urcat până aproape de reperul de 4,80 lei pentru un euro pe care nu l-a atins, conform furnizorilor de lichiditate consultați de Profit.ro.

Este cel mai important punct de slăbiciune în raport cu euro și survine unei etape prelungite de confuzie la nivel politic și asupra măsurilor economice. După ora 15.00 în piață s-au interpus vânzători de euro care au oprit cel puțin temporar impulsul de depreciere, așa cum se vede pe graficul atașat în care fiecare lumânare japoneză este aferentă unei perioade de 15 minute de tranzacționare.

Leul, la noi maxime de slăbiciune în raport cu euro. Cotația s-a apropiat în piața valutară de reperul de 4,80 lei pentru un euro

Dacă o tendință de întărire a leului a apărut la căderea guvernului Ludovic Orban, iar aceasta a fost interperatată ca o favorabilitate a piețelor față de scenariul alegerilor anticipate care ar permite, din toamnă, luarea unor măsuri de corecție bugetară așteptate de investitori, atunci ar fi de înțeles că la o evoluție în oglindă vine și deprecierea din momentul de față.

În opinia publică circulă informații că PSD, UDMR, ProRomânia și ALDE ar fi convenit să nu-și trimită parlamentarii să se prezinte la votul în Parlament pentru noul Guvern care are ca premier desemnat persoana aceluiași Orban. Absența cvorumului ar întârzia mecanismele complicate care trebuie îndeplinite în perspectiva desfășurării alegerilor anticipate și ar arunca întreaga secvență necesară în afara calendarului care să facă posibilă desfășurarea unui scrutin înainte de termen, în acord cu limitările constituționale care nu permit dizolvarea Parlamentului cu 6 luni înainte de alegerile parlamentare.

EXCLUSIV Modificările aduse Legii concurenței de Guvern, abrogate astfel încât mandatul conducerii să nu poată fi reînnoit fără limită CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificările aduse Legii concurenței de Guvern, abrogate astfel încât mandatul conducerii să nu poată fi reînnoit fără limită

Acestui peisaj i se adaugă percepții potrivit cărora Guvernul nu poate conta pe majoritatea parlamentară și că există haos în promovarea cadrului legislativ, cu ordonanțe retrase, lipse de avize de la Consiliul Legislativ, contestări la Curtea Constituționale și promisiuni dinspre Parlament că anumite acte normative vor fi respinse de senatori și deputați.

Impulsul de slăbire a leului vine și într-un context de vânzare pentru întreaga regiune. Cursul de schimb euro/zlot a depășit astăzi reperul de 4,28 zloț pentru un euro, după ce săptămâna trecută moneda națională a Poloniei se întărise către reperul de 4,24 zloți pentru un euro. Deprecierea este consistentă și pe forintul din Ungaria, mai puternic lovit și în anul 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
leu
euro
guvern
zlot