Lira sterlină, cea mai abruptă scădere lunară din acest an

Lira sterlină, cea mai abruptă scădere lunară din acest an
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 26 mai 2020

Lira sterlină se îndreaptă spre cea mai mare scădere lunară din acest an, iar o serie de riscuri sugerează că volatilitatea va fi și mai puternică în luna iunie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Luna aceasta, lira a pierdut peste 3% în raport cu dolarul, ajungând luni la un minim intraday de 1,2197 dolari.

INFOGRAFICE Guvernul a împrumutat 1,1 miliarde de lei pe 4 ani la costuri în scădere CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Guvernul a împrumutat 1,1 miliarde de lei pe 4 ani la costuri în scădere

Printre riscurile la adresa lirei se numără termenul limită de extindere a perioadei de tranziție post-Brexit (finele lunii iunie), perspectiva unor rate de dobândă negativă în Regatul Unit și tentativa de a elimina restricțiile legate de pandemie. În acest context, volatilitatea ar putea ajunge, luna viitoare, la un nivel neatins de la referendumul din iunie 2016 privind Brexit-ul. 

Până acum, discuțiile UE-Marea Britanie nu au înregistrat progrese semnificative, deși au avut loc trei runde de negocieri.

"Multe incertitudini legate de Brexit atârnă în balanță, ceea ce în general crește volatilitatea", spune Neil Jones de la Mizuho Bank, citat de Bloomberg.

Perioada de tranziție post-Brexit se termină la finele anului, însă aceasta poate fi extinsă. Termenul limită pentru o eventuală extindere este 30 iunie, iar negocierile vor fi reluate în prima zi a lunii. 

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
moneda britanica
marea britanie
brexit
lira
gbp
tranzitie brexit