Lira turcească a coborât la noi minime față de dolar și euro

Lira turcească a coborât la noi minime față de dolar și euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 ian 2017

Lira turcească a coborât miercuri la noi minime față de dolar și euro, în pofida eforturilor băncii centrale de a o susține prin suplimentarea ofertei de dolari, iar de la începutul anului a înregistrat cea mai slabă performanță între valutele importante, cu un declin de peste 9% față de moneda americană, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Miercuri, lira a coborât cu până la 2,5% comparativ cu dolarul, din cauza îngrijorărilor legate de stabilitatea politică și economică a țării și a incertitudinilor privind capacitatea băncii centrale a a lua măsuri suficient de ferme, scrie News.ro.

Reticența băncii centrale de a majora dobânzile pentru prevenirea deprecierii lirei a amplificat temerile provocate de atacurile teroriste, încetinirea economiei și incertitudinile politice generate de planurile președintelui Tayyip Erdogan de creștere a atribuțiilor sale.

Lira, care s-a depreciat cu circa 25% față de dolar, după tentativa de puci din iulie 2016, a atins un minim record de 3,8850 unități pentru un dolar, înainte de a-și reveni la 3,8540 unități pentru un dolar.

Euro coboară spre 4,49 lei, nou nivel minim al ultimelor două luni și jumătate CITEȘTE ȘI Euro coboară spre 4,49 lei, nou nivel minim al ultimelor două luni și jumătate

Marți, banca centrală a redus nivelul rezervelor minime obligatorii cu 0,5 puncte procentuale, considerând că astfel lichiditățile din sistemul bancar vor crește cu circa 1,5 miliarde de dolari.

Banca a anunțat că evoluțiile din piață sunt monitorizate atent și că ar putea lua măsuri suplimentare pentru a menține stabilitatea prețurilor și cea financiară.

Lira a atins și un minim record de 4,1089 unități pentru un euro, față de 3,9971 unități pentru un euro marți. Ulterior, lira și-a revenit la 4,0454 unități pentru un euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira turcească