Nimeni nu iubește Europa: Piețele europene și cele americane consemnează cel mai mare ecart din ultimii patru ani

Nimeni nu iubește Europa: Piețele europene și cele americane consemnează cel mai mare ecart din ultimii patru ani
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 23 nov 2016

Companiile din indicele Stoxx Europe 600 sunt tranzacționate la cea mai scăzută valoare din ultimii peste patru ani comparativ cu suratele din indicele american S&P 500, iar de vină sunt incertitudinile politice care umbresc Vechiul Continent, consideră traderul Benno Galliker de la banca elvețiană de retail Luzerner Kantonalbank. Acțiunile europene s-au depreciat ușor astăzi, după două ședințe consecutive în care au urcat cu mai puțin de 0,5%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Nimeni nu iubește Europa. Au fost ceva marcări de profituri pe bănci, creditorii din Italia fiind puternic afectați de incertitudinile dinaintea referendumului. Pentru SUA și alți investitori globali, Europa stagnează și se află într-un cerc constant de incertitudini politice“, spune Galliker, citat de Bloomberg.

Stoxx Europe 600 a fluctuat între un câștig de 0,2% și o pierdere de 0,6%, la finalul zilei înregistrând un declin de 0,07%, până la 340,77 de puncte. Companiile din indicele pan-european sunt tranzacționate în prezent la un nivel echivalent cu un multiplu de 14,2 al câștigurilor estimate, cu circa 16% sub valoarea emitenților din S&P 500, indice care a închis ieri la cel mai ridicat prag din istorie. Ecartul dintre cei doi indici este cel mai mare începând cu iulie 2012.

BERD este vânzătorul pachetului de 2,86% din titlurile Băncii Transilvania. Instituția internațională a încasat peste 54 milioane euro CITEȘTE ȘI BERD este vânzătorul pachetului de 2,86% din titlurile Băncii Transilvania. Instituția internațională a încasat peste 54 milioane euro

Bursa de la Frankfurt a avut un recul de 0,5%, piața de capital de la Paris a scăzut cu 0,4%, iar bursa londoneză s-a depreciat nesemnificativ, cu 0,03%.

Acțiunile companiilor din minerit au crescut pentru a treia sesiune, susținute de creșterea prețurilor la fier, în timp ce sectorul bancar s-a remarcat printr-o nouă zi “roșie” pentru majoritatea constituenților. Titlurile Commerzbank au scăzut cu 1,7%, cele ale Banco Popular cu 3,2%, acțiunile Societe Generale și Erste cu 1%, respectiv 0,6%, iar băncile italiene UniCredit și Mediobanca au coborât cu 0,5%, respectiv 1,5%, după ce au pierdut peste 3% din valoare în prima parte a sesiunii.

Tot în Italia, acțiunile Generali s-au depreciat cu 3%, după ce cel mai mare asigurător din Peninsulă a anunțat accelerarea planului de restructurare demarat anul trecut. Grupul italian, prezent și în România, speră să reducă costurile operaționale din piețele mature și vrea să renunțe la active de cel puțin 1 miliard de euro în piețele neprofitabile.

Grupul german Bayer, care în septembrie a anunțat că va prelua rivalul american Monsanto pentru 66 miliarde de dolari, a închis cu o scădere de 1,4%, după ce mai mulți acționari Monsanto au dat în judecată compania americană pe motiv că directorul general și alți membri din conducere ar înregistra câștiguri necuvenite de pe urma acordului. Potrivit reclamanților, șeful Monsanto ar urma să încaseze 18 milioane de dolari în numerar și beneficii după finalizarea tranzacției.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni
evolutii