Oprescu, ARB: Piața bancară se va consolida în următorii 5 ani

Oprescu, ARB: Piața bancară se va consolida în următorii 5 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iun 2016

Piața bancară va continua să se consolideze în următorii cinci ani, în sensul reducerii numărului de bănci de pe piață și a apariției de bănci de nișă, iar această consolidare va fi însoțită de o altă schimbare, respectiv trecerea de la o piață bazată pe creditare la una bazată pe economisire, susține președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"În următorii cinci ani, la nivelul sistemului bancar, cred că piața va continua să se consolideze. Mai puține bănci, poate pe anumit segmente vor apărea bănci de nișă. După consolidare, cred că vom avea o altă schimbare. Noi am fost o piață 'credit driven' (bazată pe creditare) o perioadă lungă de timp. O perioadă în care creditul a crescut și a fost principalul motor de creștere al activelor bancare, după care, de aproximativ cinci ani, suntem 'depozit driven', o piață unde economisirea internă este principalul motor de creștere al activelor bancare. Economisirea va crește, dar de data aceasta va avea tracțiune și pe credite. (...) O să intrăm într-o nouă perioadă în care creșterea economisirii va antrena și creșterea creditării, cu condiția să nu înfundăm diversele canale posibile de creștere", a declarat, miercuri, Oprescu, într-o conferință de specialitate.

Pe de altă parte, președintele ARB atrage atenția că lucrurile în lumea financiară se schimbă rapid, iar pentru a înțelege implicațiile aceste schimbări trebuie să apelăm la specialiști, nu la "populiști".

"Trăim într-o lume din ce în ce mai complexă. Brexit-ul este doar un exemplu de complexitate. Nu mai putem să tratăm populist complexitatea financiară a lumii prezente. Trebuie să înțelegem fiecare implicație. Și, ca să înțelegem implicațiile, trebuie să apelăm la specialiști", a subliniat Oprescu.

Consiliul Concurenței a dat undă verde Carrefour pentru preluarea supermarketurilor Billa CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței a dat undă verde Carrefour pentru preluarea supermarketurilor Billa

Referitor la implicațiile votului din Marea Britanie asupra României, președintele ARB este de părere că acestea nu trebuie tratate superficial.

"Brexit-ul este o schimbare profundă pentru care nici actorii principali nu au reușit să identifice, în momentul de față, traiectoria ulterioară. Suntem într-un teritoriu necunoscut. Apelul pe care l-aș face este: 'Haideți să punem specialiștii la treabă, să nu mai dezbatem doar la nivelul celor care vor să comenteze pe aceste subiecte'. Specialiștii care se găsesc în structurile Băncii Naționale, dar și în mediul privat ar putea să identifice potențialul impact asupra societății românești", a adăugat Oprescu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
sergiu oprescu
arb
banci