Opt reclamații la ANPC vizând aplicarea Legii dării în plată

Opt reclamații la ANPC vizând aplicarea Legii dării în plată
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 oct 2016

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a primit până acum opt sesizări vizând aplicarea Legii dării în plată, unele semnalând faptul că băncile tergiversează acordarea unui răspuns la notificarea de dare în plată, altele referindu-se la faptul că banca nu dispune suspendarea procedurii de executare silită, a declarat pentru News.ro directorul general al ANPC, Paul Anghel.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Nemulțumiții semnalează refuzul creditorului de a respecta dispozițiile legale conform cărora după notificare trebuie să solicite executorilor judecătorești suspendarea executării silite. Alte nemulțumiri vizează contestarea de către creditor a notificării de dare în plată în instanță", a precizat Paul Anghel pentru News.ro.

El a adăugat că sunt situații în care nu se răspunde în termen la notificarea de dare în plată transmisă băncii, referindu-se la prevederea din lege conform căreia, în urma notificării, "prima zi de convocare la notarul public nu poate fi stabilită la un termen mai scurt de 30 de zile libere; de la data depunerii notificării legiuitorul a prevăzut expres că se suspendă orice plată către creditor, precum și orice procedură judiciară sau extrajudiciară demarată de creditor sau de persoane care se subrogă în drepturile acestuia îndreptată împotriva consumatorului sau a bunurilor acestuia".

Conform directorului general al ANPC, clienta unei bănci a reclamat faptul că a depus notificarea de dare în plată, ulterior fiindu-i solicitate o serie de documente suplimentare pe care nu le consideră necesare, tergiversându-se astfel comunicarea unei decizii și depășindu-se termenul de 30 zile. Paul Anghel a subliniat, însă, că nu există un termen de răspuns reglementat.

"În cazul unei reclamații, s-a soluționat favorabil consumatorului, prin încheierea contractului de dare în plată translativ de proprietate", a adăugat Anghel.

Curtea Constituțională a admis, marți, două sesizări privind articole din Legea dării în plată.

"Am admis excepția de neconstituționalitate, s-a constatat că sintagma «precum și din devalorizarea bunurilor imobile», sintagmă care era conținută în art. 11 teza I, este neconstituțională. Sintagma se referea la faptul că sunt aplicabile și acelor situații care privesc devalorizarea bunurilor imobile. Or, obiectul procesului era plata contractului, nu era vorba de bunuri imobile și din acest punct de vedere va fi eliminată această sintagmă", a afirmat președintele Curții, Valer Dorneanu.

Curtea Constituțională va discuta pe 23 noiembrie sesizarea Guvernului referitoare la conversia creditelor în franci elvețieni CITEȘTE ȘI Curtea Constituțională va discuta pe 23 noiembrie sesizarea Guvernului referitoare la conversia creditelor în franci elvețieni

O altă admitere se referă la posibilitatea aplicării contractelor în derulare doar în măsura în care se verifică și condițiile referitoare la "existența impreviziunii", lucru pe care va trebui să îl decidă instanța.

"După analize repetate și foarte aprofundate, am primit până acum peste 700 de cauze de la bănci sau de la debitori, dintre care pentru 581 suntem abia în faza de rapoarte. Pentru astăzi ne-am pronunțat asupra unui calup de 25 de dosare, pentru 8 dosare am amânat pronunțarea pe 27 octombrie, dar acolo se vor regăsi multe dintre concluziile pe care le-am adoptat astăzi", a explicat șeful CCR, afirmând că deliberările pe dosare vor continua.

Legea dării în plată a intrat în vigoare pe 13 mai. Strict tehnic, când titularul nu mai poate plăti ratele, va trimite o notificare băncii prin care anunță că vrea să îi transmită dreptul de proprietate. Din acel moment, omul nu va mai fi dator băncii, iar banca nu va mai avea dreptul să recupereze întreaga valoare a împrumutului oferit, ci ar rămâne doar cu casa. Nu se va putea duce către alte proprietăți ale debitorului sau către alte venituri ale acestuia.

Persoanele care vor putea beneficia de această lege trebuie să fie consumatori persoane fizice, cu credite imobiliare/ipotecare de maxim 250.000 de euro, inclusiv credite de nevoi personale cu ipotecă, condiția fiind ca finanțările să fi fost contractate pentru achiziția, construcția, extinderea, modernizarea, amenajarea sau reabilitarea unui imobil cu destinația de locuință sau garanția să include cel puțin un imobil cu destinația de locuință.

De asemenea, legea se aplică și debitorilor care au fost deja executați silit de către bănci.

În primele patru luni de la intrarea în vigoare a Legii dării în plată, pe rolul instanțelor s-au înregistrat 3.907 notificări de dare în plată, 2.634 de contestații.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
darea in plata