Opt state europene, inclusiv România, riscă să atingă sau să depășească în 2016 limita de deficit bugetar

Opt state europene, inclusiv România, riscă să atingă sau să depășească în 2016 limita de deficit bugetar

Foto: taxcredits.net

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 mar 2016

Opt state europene, printre care Croația, România și Marea Britanie, riscă să atingă sau să depășească în acest an limita de deficit bugetar de 3% din produsul intern brut impusă statelor membre ale Uniunii Europene, potrivit unui sondaj Bloomberg în rândul analiștilor economici. Depășirea plafonului de 3% din PIB atrage deschiderea unei proceduri de deficit excesiv, care înseamnă monitorizare și impunerea unor obiective de corecție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit estimărilor analiștilor consultați de Bloomberg, deficitul bugetar al României, Poloniei și Finlandei se va situa, în acest an, la limita deschiderii procedurii de deficit excesiv, în timp ce Croația, Marea Britanie, Franța, Grecia și Spania vor depăși pragul de 3% din PIB. În cazul Greciei, deficitul bugetar va depăși limita stabilită de UE pentru al 21-lea an consecutiv, în timp ce Franța se va afla în această situație pentru al 9-lea an la rând.

Cu toate acestea, economiștii anticipează că numărul statelor care vor depăși pragul de 3% din PIB va scădea în acest an la cel mai mic nivel din ultimii nouă ani. Maximul a fost atins în 2009, când 22 de state membre au înregistrat deficit excesiv. România a fost în această situație din 2009 până în 2013 și a fost obligată să ia o serie de măsuri pentru reducerea deficitului.

E bine sau nu să ai deficit bugetar. Contre între economistul-șef al BNR și șeful MedLife CITEȘTE ȘI E bine sau nu să ai deficit bugetar. Contre între economistul-șef al BNR și șeful MedLife

În prima jumătate a lunii martie, Comisia Europeană a avertizat că România și alte cinci state europene riscă să încalce legislația UE în ceea ce privește deficitul bugetar și a recomandat acestor țări să ia măsuri pentru a-și îndeplini obligațiile asumate în cadrul Pactului de stabilitate și de creștere.

Pentru 2017, analiștii intervievați de Bloomberg estimează că doar Croația și Franța vor avea un deficit peste 3% din PIB, respectiv de 4,1% și 3,2% din PIB. Totodată, deficitele bugetare ale României și Poloniei vor rămâne la limita de 3% din PIB, potrivit sondajului.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit excesiv
romania
analisti
sondaj
comisia europeana