OTP Bank majorează la 20% avansul solicitat pentru creditele ipotecare, după intrarea în vigoare a dării în plată

OTP Bank majorează la 20% avansul solicitat pentru creditele ipotecare, după intrarea în vigoare a dării în plată
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iul 2016

OTP Bank, o bancă de talie medie din sistem, intră în randul băncilor cu avansuri mai mari și anunță majorarea avansului la creditele ipotecare de la 15% la 20%, pentru clienții persoane fizice. Până acum, 10 bănci au înăsprit deja condițiile de creditare pe fondul apariției dării în plată, majorând în general avansul pentru creditele imobiliare la circa 30%-40%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Băncile din România și-au schimbat recent politica în privința avansului necesar pentru accesarea creditelor ipotecare, ca urmare a modificărilor legislative din ultimul an. În plus, piața locală de credite ipotecare a fost influențată și de incertudinile privind programul Prima Casă, scrie News.ro.

Și OTP intră în rândul băncilor care cer avansuri mai mari pentru creditele ipotecare. Astfel, avansul minim pe care trebuie să îl dea persoanele fizice la aceste credite crește cu 5%, până la 20%,

Cu toate acestea, analizând evoluția economiei și a piețelor imobiliare, reprezentanții OTP Bank România sunt de părere că, pe termen mediu și lung, piața creditelor ipotecare va avea o evoluție pozitivă.

„Economia României se află într-un nou ciclu de expansiune, înregistrând o creștere puternică a PIB-lui, în timp ce vulnerabilitatea sa externă s-a redus considerabil, de la criza financiară din 2008. În același timp, salariile medii indică tendințe de creștere, care, împreună cu corecțiile anterioare ale prețurilor din piețele imobiliare, reușesc să facă mai accesibilă achiziția de noi imobile pentru persoanele fizice”, comentează directorul general al OTP Bank Romȃnia, László Diósi.

În plus, datele la nivelul Uniunii Europene, cu privire la condițiile de locuit, relevă necesitatea unor noi locuințe în România. Așadar, ”din punctul nostru de vedere, acești factori ar putea asigura o bază solidă pentru o dezvoltare durabilă a pieței creditelor ipotecare”, adaugă executivul.

Guvernul nu susține neimpozitarea salariilor tinerilor până în 25 de ani. Măsura ar fi discriminatorie față de alți tineri și nu ar trata corect toți investitorii CITEȘTE ȘI Guvernul nu susține neimpozitarea salariilor tinerilor până în 25 de ani. Măsura ar fi discriminatorie față de alți tineri și nu ar trata corect toți investitorii

Volumul creditelor ipotecare acordate de OTP în 2016 a crescut cu 70%, față de aceeași perioadă a lui 2015.

Până la acest moment, zece bănci au înăsprit deja condițiile de creditare pe fondul apariției dării în plată, majorând în general avansul pentru creditele imobiliare la circa 30%-40%.

Banca Românească, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost și Intesa Sanpaolo Bank au majorat avansul la creditele ipotecare înainte ca legea dării în plată să fie votată, iar BRD, UniCredit Bank și Alpha Bank au aplicat măsurile la puțin timp după votarea legii în Camera Deputaților, pe 13 aprilie.

Și banca de stat CEC Bank a mărit la 30% avansul la creditele imobiliare și a majorat marja de dobândă la împrumuturi cu 1 punct procentual în cazul creditelor în lei și cu 2 puncte procentuale la cele în valută.

BCR a majorat, de asemenea, avansul la creditele ipotecare de la 15% la 35%, cumulat cu reducerea perioadei de finanțare de la maxim 30 de ani la 25 de ani.

Legea dării în plată a intrat în vigoare pe 13 mai.

Persoanele care vor putea beneficia de această lege trebuie să fie consumatori persoane fizice, cu credite imobiliare/ipotecare de maxim 250.000 de euro, inclusiv credite de nevoi personale cu ipotecă, condiția fiind ca finanțările să fi fost contractate pentru achiziția, construcția, extinderea, modernizarea, amenajarea sau reabilitarea unui imobil cu destinația de locuință sau garanția să include cel puțin un imobil cu destinația de locuință.

De asemenea, se aplică și debitorilor care au fost deja executați silit de către bănci, pentru a le fi șterse datoriile rămase.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
credite ipotecare