Parisul denunță o ”puternică presiune” americană asupra Instex

Parisul denunță o ”puternică presiune” americană asupra Instex
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mai 2019

Ministrul francez al Economiei Bruno Le Maire a evocat marți o ”presiune foarte puternică și foarte directă” a Statelor Unite împotriva implementării mecanismului european de compensare financiară Instex, care urmează să permită continuarea tranzacțiilor comerciale cu Iranul fără a recurge la dolar, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anunțat la 31 ianuarie de către Berlin, Paris și Londra, acest ”vehicul special” (SPV) urmează să le permită celor trei capitale europene să ocolească sancțiunile restabilite de Washington Teheranului și programului nuclear iranian, scrie News.ro.

Presiunea americană ”este puternică, foarte directă cu privire la acest subiect”, a declarat Bruno Le Maire într-o întâlnire cu Asociația Presei Diplomatice la Paris. ”Presiuni asupra unor oficiali politici, administrației, tuturor celor care sunt implicați în acest subiect”.

Lanțul de restaurante al celebrului chef britanic Jamie Oliver a intrat în faliment CITEȘTE ȘI Lanțul de restaurante al celebrului chef britanic Jamie Oliver a intrat în faliment

În ceea ce privește Teheranul, amenințările agitate cu regularitate de oficiali iranieni cu privire la o eventuală ieșire din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian a Republicii islamice nu ajută, a apreciat ministrul francez.

”Iranul amenință neîncetat că iese din JCPoA (acronimul Acordului de la Viena), iar asta nu facilitează posibilitatea schimburilor comerciale”, a subliniat el.

”Cadrul în vederea implementării acestui lucru vizează, în primul rând, faptul că sunt afectate sectoare care nu sunt sancționate, iar în al doilea rând ca Iranul să nu iasă din acord. Așadar, declarațiile iraniene spun că ar putea ieși din JCPoA. Asta nu facilitează lucrurile”.

”Acest dispozitiv nu vizează Iranul, ci suveranitatea europeană globală”, a subliniat ministrul francez.

”Noi vrem să fim suverani asupra relațiilor noastre comerciale și să hotărâm liber cu care stat facem comerț”, a insistat el.

Deja fragilizat de anunțarea în mai 2018 a retragerii americane din acordul nuclear internațional, JCPoA - un text care a implementat o limitare a activirtăților nucleare iraniene în schimbul unei ridicări treptate a sancțiunilor impuse Teheranului - este de-acum amenințat de către Iran.

Președintele Hassan Rohani a anunțat la 8 mai suspendarea anumitor angajamente cu privire la rezervele de uraniu slab îmbogățit și apă grea și a dat un ultimatum de 60 de zile semnatarilor Acordului de la Viena să-și pună în aplicare promisiunile de a proteja teheranul de sancțiunile pe care i le-a impus Washingtonul.

viewscnt
Afla mai multe despre
bruno le maire
instex