Petrolul scade abrupt în urma datelor privind stocurile din SUA

Petrolul scade abrupt în urma datelor privind stocurile din SUA
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 13 iul 2016

Cotațiile petrolului înregistrează scăderi puternice, de peste 4%, după publicarea datelor privind stocurilor de țiței din SUA, care au dezamăgit investitorii, potrivit Reuters și MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În jurul orei 18:30, referința globală Brent (cu livrare în septembrie) era în scădere cu 4,6% față de marți, la 46,2 dolari/baril. Petrolul West Texas Intermediate (cu livrare în august), de referință pe piața americană, consemna un declin de 4,4%, la 44,76 dolari/baril.

Potrivit  datelor publicate miercuri de Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA), stocurile de petrol din SUA au scăzut cu 2,5 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 8 iulie, declinul fiind sub așteptările din piață.

Prețul petrolului scădea cu peste 1% dinaintea publicării datelor EIA, fiind influențat de estimările Institulului American al Petrolului, care indicau o creștere a scocurilor cu 2,2 milioane de barili.

Temerile legate de ieșirea Marii Britanii din UE creează poziții noi în marile companii: se caută manageri de Brexit CITEȘTE ȘI Temerile legate de ieșirea Marii Britanii din UE creează poziții noi în marile companii: se caută manageri de Brexit

Deși datele oficiale au fost mai bune decât estimările Institulului American al Petrolului, scăderea stocurilor a fost cu circa 1 milion de barili sub prognozele analiștilor. Analiștii contactați de S&P Global Platts se așteptau la o scădere a stocurilor cu 3,25 milioane de barili.

Totodată, stocurile de benzină din SUA au urcat săptămâna trecută cu 1,2 milioane de barili. Stocurile de distilate, care includ produse petroliere ca motorina sau păcura, au crescut cu 4,1 milioane de barili, cel mai mare avans înregistrat din săptămâna încheiată pe 8 ianuarie.

"Creșterea surprinzătoare a stocurilor de benzină și distillate în momentul de vârf al sezonului de condus dau tonul scăderii prețurilor", spune Tariq Zahi, trader la Tyche Capital Advisors în New York, citat de CNBC.

Tot miercuri, Agenția Internațională a Petrolului a atras atenția că stocurile mari la nivel global reprezintă, în continuare, un risc pentru prețuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
motorina
benzina
eia
sua
stocuri
brent
wti
cotatii