4 zile de creșteri pe bursele europene, 4 zile de derivă a cotațiilor la BVB

4 zile de creșteri pe bursele europene, 4 zile de derivă a cotațiilor la BVB
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 dec 2016

Indicii principali de la Bursa de Valori București au pierdut 0,20%, într-o zi în care toate bursele mature din Europa au crescut, iar indicele celor mai tranzacționate acțiuni de pe continent a câștigat 1,4%. Este a 4-a zi consecutivă în care se repetă acest scenariu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Europa traversează o etapă de creșteri furibunde la care piața românească de capital nu participă. Într-o zi în care Banca Centrală Europeană a anunțat frânarea programului de achiziții de titluri de stat din piața secundare, reacția pe piețele de acțiuni a fost favorabilă. Cel mai bun impuls l-au avut titlurile blue-chip, al căror indice paneuropean Euro Stoxx 50 a urcat cu 1,39%.

Tendința a fost ceva mai atenuată, de 0,42% pentru indicele FTSE100 de la Londra și aproape dublă, de +0,87%, pentru indicele CAC40 de la Paris. Aprecieri mai consistente au avut indicele DAX de la Frankfurt și FTSE MIB de la Milano, de 1,75% și, respectiv 1,64%. La nivel regional, au ținut pasul cu piețele mari bursele de la Varșovia și Budapesta, al căror indici WIG20 și BUX s-au apreciat cu 1,67% și, respectiv 1,58%. Pe o tendință descendentă pe termen scurt, indicele PX de la Praga a avut, totuși, azi o revenire de 0,60%.

Manager de fonduri: Este prea târziu să cumperi acțiuni. Raliul lui Trump nu are durată CITEȘTE ȘI Manager de fonduri: Este prea târziu să cumperi acțiuni. Raliul lui Trump nu are durată

Bursa de Valori București a lipsit la această „sărbătoare” care pe bursele mari deja este la a 4-a zi consecutivă. În același interval, bursa a avut 4 sesiuni de tranzacționare cu închidere „roșie”, chiar dacă miercuri și azi, închiderile nu foarte departe de referință.

Indicele reprezentativ BET a pierdut 0,19%, după declinul de ieri de 0,20%, până la nivelul de 6.861,40 puncte. De asemenea, indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,20% sub referință. Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la SSIF Tradeville, declara pentru Profit.ro că explicația sa pentru această neparticipare a BVB la rally-ul piețelor de acțiuni europene este presiunea la vânzare exercitată de investitorii care vor să procure cash pentru oferta publică primară a furnizorului de servicii medicale MedLife, dar și să-și reducă expunerea pe alte acțiuni pentru a face loc în portofoliu titlurilor noului emitent fără a schimba alocarea de acțiuni. „Este totuși o ofertă mare”, afirma brokerul. Deși este improbabil ca oferta să se execute la prețul maxim de 35,00 lei/acțiune, dacă acest preț ar fi plătit, valoarea pachetului de 44% din titlurile MedLife s-ar ridica la 309,41 milioane lei (68,72 milioane euro).

Tranzacții de 13,30 milioane lei pe principalele titluri bancare

O treime din rulajul de 27,03 milioane lei (6,00 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat de transferurile de 8,74 milioane lei pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au staționat pe nivelul de preț de 2,36 lei/acțiune al sesiunii precedente. La acest nivel, capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 8,60 miliarde lei (1,91 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat cu 0,36%, până la nivelul de 11,02 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,11 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent a fost efectuată și singura tranzacție specială din piața deal, a cărei valoare s-a ridicat la 2,45 milioane lei.

Deprecieri de 0,20% și pe indicii sectoriali energetic și financiar

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu schimburi însumând 6,32 milioane lei, s-au regăsit titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au corectat cu 0,21%, până la prețul de 24,20 lei/acțiune. Tot de la categoria titlurilor energetice al căror indice sectorial a coborât în media pieței, cu 0,20%, astăzi titlurile Transelectrica (TEL) s-a depreciat cu 0,17%, până la prețul de 29,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,79 milioane lei. După revenirea imprimată de creșterea prețului țițeiului, astăzi titlurile OMV Petrom (SNP) care s-au corectat cu 0,43%, până la prețul de 0,2340 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri cu puțin sub 1 milion de lei.

Marginal peste acest prag au cumulat titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au piredut 0,63%, până la prețul de 0,7900 lei/acțiune. Indicele financiar BET-FI, în structura căruia este cel mai important emitent, s-a depreciat cu 0,20%, până la nivelul de 29.112,98 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
banca transilvania
brd
bursa
bvb
ovidiu dumitrescu
tradeville
romgaz