Acționarii votează un nou program de răscumpărări la SIF Oltenia. Precedentul a fost blocat în instanță

Acționarii votează un nou program de răscumpărări la SIF Oltenia. Precedentul a fost blocat în instanță
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 nov 2019

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de la SIF OLtenia a aprobat, la solicitarea minoritarilor din zona BCR, un nou program de răscumpărări care vizează achiziția din piață a 6,6% din titlurile societății. La AGA din luna mai, un plan de buy-back puțin mai restrâns a fost adoptat, însă hotărârile respectivei adunări au fost atacate în instanță și nu au putut fi duse la îndeplinire de conducere. În vară, președintele Tudor Ciurezu declara pentru Profit.ro că impasul din justiție, antrenat de contestările repetate ale SIF Banat-Crișana, l-au împiedicat să ducă la îndeplinire un program de răscumpări pentru care a păstrat disponibilități bănești.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

SIF Oltenia (SIF5) are mandat din partea acționarilor pentru a iniția un program de răscumpărări pentru un număr de 38,39 milioane acțiuni proprii, reprezentând 6,61% din capitalul social. Votul decisiv a venit astăzi, într-o AGEA cu un cvorum de 52,97% din drepturile de vot. Achizițiile ar urmă să fie realizate până la prețuri de maximum 2,7500 lei/acțiune, respectiv cu 22,22% peste ultimul preț de închidere de 2,2500 lei/acțiune de la Bursa de Valori București.

Propunerea a fost formulată la începutul lunii octombrie de Business Capital For Romania – Opportunity Fund Cooperatief (BoF), cunoscut ca gravitând în jurul grupului bancar austriac Erste, dar și a omului de afaceri Florin Pogonaru, cu o participare prin intermediul CEFS, vehicul de investiții înregistrat în Antilele Olandeze. Aceasta a întrunit un consens larg din partea acționarilor, hotărârea fiind votată cu 94,62% din voturi.

Antibiotice Iași, afaceri și profit în stagnare la 9 luni. Creștere a exporturilor CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași, afaceri și profit în stagnare la 9 luni. Creștere a exporturilor

În demersul lor, cei de la BoF i-au avut drept cosemnatari pe Broadhurst Investment Ltd., înregistrat în Cipru de omul de afaceri Andrei Siminel, entitate cu plasamente relevante pe acțiuni cotate din piața de capital românească. Împreună, cele 2 entități cumulau la momentul formulării solicitării 5,58% din capitalul social al SIF Oltenia și au dreptul, conform legislației, să declanșeze o AGA.

Noua decizie vine să înlocuiască un demers similar, votat de acționari în luna mai, dar care s-a împotmolit în justiție. Astăzi, AGA a votat cu 55,20% voturi "pentru" în favoarea revocării hotărârii AGEA din 29 mai privind programul de răscumpărări. Programul anterior a căzut victimă unor înțelegeri în cadrul acționariatului. Entități gravitând în jurul SIF Oltenia au contestat în instanță respectiva Adunare a Acționarilor care modificase și Actul Constitutiv în sensul limitării puterilor de decizie ale președintelui și șefului executiv Tudor Ciurezu. Cum hotărârile AGEA nu au fost publicate în Monitorul Oficial urmare a blocajului din instanță, nici răscumpărările nu au avut bază legală pentru a fi demarate.

În luna august, președintele Ciurezu declara pentru Profit.ro că nu a avut inițiativa primelor răscumpărări, reclamând deopotrivă cererile de revocare venite din partea contestatarilor săi de la SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4), dar și de somațiile repetate pentru convocarea unei AGA având pe ordinea de zi acest punct din partea reglementatorului Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). „Nu ne lasă să lucrăm!”, spunea cel care-și leagă numele de peste un sfert de veac de activitatea SIF Oltenia. Tot atunci, el afirma că atunci când apele se vor fi limpezit, ar urma să vină și cu răscumpărările în piață. „Am păstrat lichidități pentru eventualitatea în care se creează condiții pentru derularea programului”, a conchis acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bvb
bursa
asf
erste
tudor ciurezu
sif banat crisana
sif muntenia
broadhurst