Acțiunea Banca Transilvania bate maximul istoric. BRD coboară la minimul ultimelor 17 luni

Acțiunea Banca Transilvania bate maximul istoric. BRD coboară la minimul ultimelor 17 luni
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 26 mai 2016

Indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri de la Bursa de Valori București, a închis ședința bursieră la nivelul de 6.441,01 puncte, în urcare cu aproape 0,5% față de ziua precedentă. Primele două cele mai tranzacționate acțiuni au avut aprecieri duble față de media pieței, dintre acestea titlurile Băncii Transilvania urcând la un nou maxim istoric, de 2,8 lei, cu o zi înaintea perioadei de înregistrare pentru dividendele record.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o zi favorabilă pentru piețele bursiere continentale, indicii principali de la București au avut, de asemenea, o evoluție pozitivă, cu o apreciere de 0,46% a indicelui BET Plus, cel care prinde în componența sa cei mai mulți emitenți.

Culoarea a fost verde pentru toți indicii, chiar dacă evoluția a fost ceva mai atenuată pe indicele industriei fondurilor de investiții BET-BK, de 0,15%, și pentru indicele financiar BET-FI, care a avansat cu 0,10%, până la valoarea de 25.226,05 puncte, încă în zona minimelor ultimilor doi ani și jumătate.

Este o dinamică găsită în condițiile unor transferuri în media perioadei, rulajul pieței de acțiuni fiind de 29,8 milioane lei (6,61 milioane euro). Lichiditatea pieței reglementate a fost numai cu puțin peste 20 milioane lei, în condițiile în care pe segmentul deal am înregistrat tranzacții speciale de 6,1 milioane lei pe titlurile Electrica (EL) și de 1,97 milioane lei pe acțiunile transportatorului de gaze naturale Transgaz Mediaș (TGN).

6 trepte pe care bursa românească poate urca la statutul de piață emergentă CITEȘTE ȘI 6 trepte pe care bursa românească poate urca la statutul de piață emergentă

Pe piața regular, cel mai tranzacționat emitent, cu schimburi însumând 9,18 milioane lei, a fost Banca Transilvania (TLV), într-o zi în care titlurile instituției de credit au urcat cu 1,8%, la prețul de 2,8 lei, un nou maxim istoric la închidere. La acest nivel, capitalizarea bursieră a băncii este de 8,47 milioane lei (1,88 miliarde euro).

Un maxim intraday de 2,82 lei/acțiune a mai fost atins pe 21 martie, după cum astăzi pe parcursul ședinței am consemnat un vârf de 2,81 lei/acțiune. Catalizatorul aprecierii este apropierea datei de înregistrare pentru distribuirea dividendelor record de 1,2 miliarde lei cărora li se adaugă acțiunile gratuite în contul operațiunii de majorare de capital de 600 milioane lei.

La prețul de astăzi, randamentul net al dividendului brut de 0,39 lei/acțiune este de 13,23%, cel mai mare dintre companiile cu titluri lichide. Acest lucru ne spune că investitorii iau în calcul o corecție ex-dividend amplă, dar și că piața vede mai degrabă ca irepetabile în acest an rezultatele financiare cu profit record ale băncilor, obținut în cea mai mare parte din preluarea în condiții de stres a Volksbank.

Prin contrast, cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a depreciat cu 1,09%, pe rulaje de 3,09 milioane lei, până la un nou minim al ultimelor 17 luni, de 9,05 lei/acțiune.

Pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor, cu transferuri însumând 5,36 milioane lei, s-au aflat titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au continuat mișcarea de recuperare din minimele de la listarea acestui emitent în noiembrie 2013, cu un avans de 0,89%, până la prețul de 22,55 lei/acțiune. Indicele energetic BET-NG în componența căruia se află acestea a avut cea mai importantă apreciere, respectiv de 0,60%.

În rest, numai titlurile Fondului Proprietatea (FP) au depășit o valoare a tranzacțiilor de 1 milion de lei, acestea urcând cu 0,41%, până la prețul de 0,731 lei/acțiune.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bursa
romgaz
electrica
transgaz
bvb
fondul proprietatea