Acțiunea OMV Petrom se scufundă către minimele recente, cu petrolul pe noi maxime ale anului

Acțiunea OMV Petrom se scufundă către minimele recente, cu petrolul pe noi maxime ale anului
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 31 mai 2016

Țițeiul Brent a atins astăzi cel mai ridicat nivel din acest an, în zona de 50,75 dolari pe baril. Prin contrast, titlurile OMV Petrom (SNP) par decuplate și au scăzut cu 4,11%, până la prețul de 0,2215 lei/acțiune, cu doar 2,78% peste minimul la închidere de 0,2155 lei/acțiune de la jumătatea lunii februarie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Astăzi, piețele bursiere europene au avut o ședință de ezitare, cu indicii DAX din Germania și CAC40 de la Paris în permanență cu aproximativ 0,50% sub nivelurile de referință.

Investitorii europeni așteaptă o confirmare a tendinței din piața americană, unde a fost o vacanță prelungită. Dintre activele de risc, petrolul a urcat, cotația de la Londra a țițeiului Brent atingând intraday chiar și nivelul de 50,75 dolari pe baril, un nou maxim al acestui an, conform portalului investing.com.

Este un avans neconfirmat de titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), care pare a fi pierdut corelarea cu marfa care constituie principalul său produs.

Dimpotrivă, investitorii de la Bursa de Valori București par a fi capitulat. Titlurile OMV Petrom au scăzut astăzi cu 4,11%, până la prețul de 0,2215 lei/acțiune, fiind deja de 4 ori mai aproape de minimul recent de 0,2155 lei/acțiune decât de maximul mișcării de revenire din februarie-martie de 0,2610 lei/acțiune. Titlurile companiei au făcut obiectul și a unei tranzacții speciale în piața deal cu 2 milioane titluri la prețul de 0,2330 lei/acțiune.

Închiderea rafinăriei Petrobrazi pentru o lună ar putea afecta rezultatele OMV Petrom pe trimestrul doi CITEȘTE ȘI Închiderea rafinăriei Petrobrazi pentru o lună ar putea afecta rezultatele OMV Petrom pe trimestrul doi

Restul pieței nu a urmat traiectoria nici a piețelor europene și nici pe cea a emitentului său cu cea mai mare capitalizare. De altfel, dintre indici, numai cel al sectorului energetic, BET-NG, a suferit un declin, de 0,71%, tras în jos de importanța titlurilor OMV Petrom în structura sa.

Indicele BET, al titlurilor blue-chip, s-a apreciat cu 0,15%, până la nivelul de 6.360,32 puncte, în timp ce indicele com,pozit BET Plus a câștigat 0,27%.

Banca Transilvania, în termeni reali la maxim istoric

Într-o zi cu un rulaj de 29,91 milioane de lei (6,6 milioane de euro) al pieței de acțiuni, pe primul loc în topul tranzacțiilor, cu volume echivalente cu 5,77 milioane de lei, s-au situat titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au crescut cu 1,91%, până la prețul de 2,13 lei/acțiune. Acțiunea rezistă bine după ajustarea ex-dividend. Dacă scădem atât ponderea dividendelor, cât și a tillturilor distribuite gratuit în contul majorării de capital, la ultimul preț dinainte de data de înregistrare de 2,825 lei/acțiune, atunci cotația ar fi trebuit să fie la 2,029 lei/acțiune, cu 4,74% sub nivelul actual.

O zi favorabilă a fost și pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP,  care au câștigat 0,82%, până la prețul de 0,735 lei/acțiune, pe transferuri de 3,25 milioane lei. Indicele financiar BET-FI, din componența căruia acestea sunt cel mai important emitent, a urcat cu 1,69%, până la valoarea de 25.986,69 puncte, care nu este însă departe de minimele ultimilor 2 ani și jumătate.

Titlurile Romgaz revin aproape de prețul de la care Fondul Proprietatea a scăpat de ele

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu transferuri însumând 4,86 milioane de lei, s-au situat titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au apreciat astăzi cu 1,05%, până la prețul de 23,95 lei/acțiune, fiind cu numai un pas de cotare sub prețul ofertei publice accelerate de vânzare derulată de Fondul Proprietatea și în care acesta și-a înstrăinat ultima sa participație de 5,85% din producătorul de gaze. Este o continuare a mișcării de revenire, cotația fiind deja cu 10,88% peste minimul la închidere de 21,60 lei/acțiune consemnat în sesiunea bursieră din 19 mai. Un număr de 35.000 de titluri Romgaz au fost schimbate și pe piața deal, valoarea tranzacției speciale ridicându-se la 836.500 lei.

Pe același segment deal, cele mai importante transferuri, fiecare de peste 2 milioane lei, au fost  efectuate pe titlurile Electrica (EL), Albalact (ALBZ) și Transelectrica (TEL).

Statul la Conpet: Rămâne cum am stabilit. Piața: Și ce dacă!

În piața reglementată, în afară de primii 4 emitenți deja menționați, doar pe două titluri au mai fost realizate tranzacții mai mari de 1 milion de lei, respectiv BRD Groupe Societe Generale (BRD) – în continuare într-o zonă a minimelor ultimelor 17 luni – și Transelectrica.

Notabilă a fost aprecierea de astăzi a titlurilor Conpet Ploiești (COTE), cu 1,75%, până la prețul de 69,80 lei/acțiune pe rulaje, depășind doar marginal 672.000 de lei, în pofida știrii aparent negative că actualul Consiliu de Administrație a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor cu propunerea de a fi realizată o majorare de capital în parametrii propuși anteriori și care a condus cu deprecierea cotației în piață cu peste 20% în ultimele 2 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
bvb
bursa
romgaz
banca transilvania
fondul proprietatea
conpet
electrica