Acțiunile Băncii Transilvania sar cu aproape 2,7% și ajung la maximul ultimelor 12 săptămâni, trăgând în sus bursa

Acțiunile Băncii Transilvania sar cu aproape 2,7% și ajung la maximul ultimelor 12 săptămâni, trăgând în sus bursa
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 ian 2018

La BVB am consemnat cel mai bun rulaj din acest an de aproape 13 milioane de euro, asigurat în proporție de peste o treime și de activitatea de tranzacționare cu acțiunile Băncii Transilvania ale cărei creșteri a tras în sus indicele reprezentativ BET al ultimelor 4 luni și jumătate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Accelerarea raliului de la început de an de joi, a fost confirmată și în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii de la Bursa de Valori București, printr-o sesiune „verde”, marcată de cele mai bune volume din 2018, echivalente cu schimburi de 59,27 milioane lei (12,78 milioane euro) în piața de acțiuni. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,19%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 1,24%, până la un nou maxim al ultimelor 4 luni și jumătate de 8.265,05 puncte.

Este un avans susținut și de un climat favorabil pe piețele externe, principalii indici europeni având pe linie aprecieri moderate: +0,48% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,20% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,52% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,32% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,19% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,26% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,10% pentru indicele PX de la Praga.

PROIECȚII Ce va face bursa de la New York în 2018? Cum se vede anul bursier american de la București CITEȘTE ȘI PROIECȚII Ce va face bursa de la New York în 2018? Cum se vede anul bursier american de la București

Piața de la BVB a fost tractată de acțiunea Băncii Transilvania (TLV), atât din punctul de vedere al tranzacțiilor, cât și din cel al amplitudinii impulsului ascendent. Astfel, titlurile băncii au adunat transferuri de 16,00 milioane lei în piața reglementată, în timp ce pe piața deal, au fost efectuate transferuri speciale cu 2,50 milioane acțiuni în valoare de 5,65 milioane lei.

Cotația a urcat pe segmentul regular cu 2,69%, până la prețul de 2,2900 lei/acțiune, cea mai ridicată valoare de tranzacționare de la jumătatea lunii octombrie încoace. Așa cum se vede pe graficul atașat, mișcarea ascendentă pe aceste titluri a căpătat amplitudine la evadarea dintr-o „capcană” tehnică în interiorul căreia acțiunile s-au tranzacționat în a 2-a parte a anului trecut.

Acțiunile Băncii Transilvania sar cu aproape 2,7% și ajung la maximul ultimelor 12 săptămâni, trăgând în sus bursa

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a adunat schimburi în valoare de 2,31 milioane lei, iar cotația s-a apreciat cu 1,48%, până la prețul de 13,70 lei/acțiune.

Tranzacții sporite cu acțiuni FP înainte de debutul ofertei de răscumpărare

Al 2-lea rulaj al zilei, de 11,20 milioane lei, l-am înregistrat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au crescut cu 0,33%, până la nivelul de 0,9150 lei/acțiune, reper cu numai 2,14% sub prețul de 0,9350 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare pe care emitentul a anunțat ieri că o va derula în perioada 18 ianuarie – 23 februarie pentru un număr de 1,20 miliarde acțiuni proprii, operațiune de piață care se ridică la 1,12 miliarde lei (241,20 milioane euro).

Prin contrast, titlurile SIF au avut o sesiune negativă, ceea ce a determinat și o alunecare cu 0,08% sub referință a indicelui financiar BET-FI, care se regăsește, totuși, după avansul consistent de la cumpăna dintre ani, într-o zonă a maximelor post-criză.

Creșteri pe acțiunile energetice... cu excepția titlurilor Transelectrica

Cu petrolul Brent tranzacționându-se în zona maximelor ultimilor 3 ani, în zona de 70 dolari/baril, acțiunile din domeniul energetic de la cota BVB au avut un motor în plus. Totuși, astăzi, acestea au subperformat ușor pieței, cu un avans de 1,06% al indicelui energetic BET-NG. Acesta a fost tras în jos de declinul de 1,75% al acțiunilor Transelectrica (TEL), până la prețul de 25,25 lei/acțiune, pe tranzacții de aproximativ 878.000 de lei. Compania a publicat astăzi că are o solicitare din partea acționarului majoritar, Statul Român, prin intermediul Ministerul Economiei, de convocare a Adunării Generale a Acționarilor având pe ordinea de zi  aprobarea profilului consiliului de supraveghere și aprobarea profilului candidaților.

Celelalte acțiuni de la acest capitol au avut aprecieri. Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 2,27%, până la prețul de 33,85 lei/acțiune, pe transferuri de 6,77 milioane lei. Pe volume echivalente cu 3,20 milioane lei, titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu 1,72%, până la prețul de 11,84 lei/acțiune, nivel cu 10% peste minimul de 10,76 lei/acțiune înregistrat în piață în sesiunea din 15 decembrie 2017.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au închis cu 0,16% peste referință, la prețul de 0,3100 lei/acțiune, pe transferuri de 2,86 milioane lei, iar cele ale Transgaz (TGN) au urcat cu 1,46%, până la prețul de 2,28 milioane lei. Compania a schimbat în această săptămână șeful executiv, Mariana Gheorghe, care deținea de peste 10 ani poziția de CEO, fiind înlocuită de Christine Verchere, fost executiv la British Petroleum.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
fondul proprietatea
romgaz
electrica
romgaz
transelectrica
bvb