Acțiunile europene au înregistrat cea mai slabă ședință bursieră din 2008 din cauza Brexitului

Acțiunile europene au înregistrat cea mai slabă ședință bursieră din 2008 din cauza Brexitului
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 24 iun 2016

Acțiunile europene s-au prăbușit vineri, în urma deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, în condițiile în care investitorii s-au grăbit să renunțe la activele riscante și s-au îndreptat spre aur și obligațiuni suverane, considerate plasamente sigure pe timp de criză.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 7%, cel mai abrupt declin de la izbucnirea crizei economice și financiare din 2008, după ce rezultatele oficiale au arătat că 52% dintre britanici au votat în favoarea desprinderii de blocul comunitar, provocând demisia premierului britanic David Cameron, scriu Bloomberg și MarketWatch.

Bursa londoneză a închis cu un declin de 3,2%, după ce pe parcursul ședinței s-a depreciat cu până la 8,7%, revenirea fiind sprijinită de devalorizarea puternică a lirei sterline, în condițiile în care multe dintre companiile incluse în FTSE 100 raportează rezultatele financiare în dolari și atrag o bună parte din venituri din străinătate.

Acțiunile europene au înregistrat cea mai slabă ședință bursieră din 2008 din cauza Brexitului

Sursa: Bloomberg.com

Lira a pierdut noaptea trecută peste 11,50% din valoare în raport cu dolarul american, până la cea mai redus nivel din ultimii aproape 31 de ani, însă a reușit să recupereze ușor pe parcursul zilei de vineri. În jurul orei 19:20, moneda britanică era cotată la 1,3578 unități față de dolar, în scădere cu 8,7% față de referință.

Pe alte piețe, indicele DAX 30 (Germania) s-a depreciat cu 6,8%, CAC 40 (Franța) cu 8%, IBEX 35 (Spania) cu 12,4%, iar FTSE MIB (Italia) cu 12,5%.

Cele mai afectate acțiuni au fost cele din sectorul bancar, indicele Stoxx 600 Banks consemnând o scădere de 14,5%. Băncile britanice Lloyds, Barclays și Royal Bank of Scotland Group s-au depreciat cu peste 17%, titlurile Deutsche Bank au coborât cu 13,8%, în timp ce acțiunile Commerzbank au suferit un declin de 13,1%.

Juncker le promite funcționarilor britanici ai UE că va încerca să le protejeze slujbele după Brexit CITEȘTE ȘI Juncker le promite funcționarilor britanici ai UE că va încerca să le protejeze slujbele după Brexit

De celaltă parte a Atlanticului, șocul Brexitului a provocat o depreciere de 2,8% la nivelul indicelui S&P 500 în prima parte a tranzacțiilor de astăzi, în timp ce indicii Dow Jones și Nasdaq erau în scădere cu 2,7%, respectiv 3,4%.

“Piața anticipa un rezultat diferit la referendumul de ieri, în pofida faptului că exista o marjă de eroare semnificativă. Rezultatul neașteptat zguduie piețele din întreaga lume“, spune Ben Carlson, director în cadrul Ritholtz Wealth Management.

Potrivit analiștilor, ieșirea Marii Britanii va avea consecințe pe scară largă în ceea ce privește deciziile de politică monetară la nivelul băncilor centrale, inclusiv în SUA, unde Rezerva Federală (Fed) ar putea amâna creșterea dobânzii cheie.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
evolutii
brexit
scădere